Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 27. (szo) – Zita,Mariann
Életmód

A szépség természete (1.)

Bőrünk mint tiszta tükör

Természetes kozmetikumok alkalma­zásával kevesebb hulladék képződik, és olyan anyagokat használunk, amelyek természetesek. Így kicsi a valószí­nűsége, hogy nem kívánt hatást váltanak ki. Természetes szépségápolással egész megjelenésünk, önbecsülésünk előnyösen változik.

2/2. oldal

Kezelhetők az öröklött tényezők is

A bőrtípus nagymértékben függ a következő tényezőktől is:

Örökletesség: hajunk és szemünk színével együtt örököljük szüleinktől bőrtípusunkat és bőrminőségünket. Jó hír: a kedvezőtlen, öröklött tulajdonságok kezelhetők!

Kor: bőrünk fiatal korunkban általában zsírosabb, korunk előrehaladásával fokozatosan szárazabbá válik, ahogy a faggyútermelés és a bőr természetes nedvességtartalma csökken.

Egyéb tényezők: környezeti tényezők, például központi fűtés, légkondicionálás, levegőszennyeződés, testi változások, mint a menstruáció, a várandósság, a változókor, a hormonhatású fogamzásgátló tabletták, a hormonháztartás változásai, a stressz, érzelmi tényezők és az étkezés – mind-mind hatással vannak a bőr minőségére.

Eljárások a natúrkozmetikában

(Eljárások, receptek bővebben a szerző könyvében. Elérhetőséget l. a cikk alján.)

Gőzölés: a kitágult pórusokon át lehetővé válik a bőr mélyebb rétegeinek tisztítása; a bőr puhává válik. Hetente alkalmazható (a száraz bőrt kivéve). Ha nagyon csapzott és fáradtnak érezzük magunkat, vagy meghűltünk, gőzöljünk borsmenta- vagy kamillaforrázattal. A gőzölés végeztével vattadarabkával, alkoholmentes arcvízzel töröljük át arcunkat; a pórusok így összehúzódnak, bezáródnak. Száraz bőrűek gőzölés során tegyenek egy kevés jojoba vagy ligetszépe olajat a tálba; a bőr képes lesz magába szívni az olajat, amikor a pórusok kinyílnak, mert az olaj apró cseppecskék formájában van jelen.

Arcfrissítők: például rózsavízzel vagy más, igény szerint elkészített frissítővel.

Alkalmankénti pattanások, bőrhibák kezelése: pakolásokkal vagy helyileg alkalmazott eljárással.

Szem: a szemkörnyéki bőr az egész test legvékonyabb területe. Ezért ez a rész – az ajkak mellett – külön ápolást igényel. Ápolásához használhatunk búzacsíra olajat.

Ajkak ápolása: tornával és egyéb finom olajok, krémek segítségével. Hatékony szájvizet készíthetünk egyes gyógynövényolajak (pl. teafa, borsmenta) felhasználásával.

Nyakunk bőre: hamar és egyértelműen mutatja az öregedés jeleit, ezért fordítsunk rá különös figyelmet.

Hajápolás: a fejbőr masszírozásával, hajmosás előtti egyéni pakolásokkal, samponokkal, hajöblítőkkel, természetes színezőkkel és hajformázással.

Kézápolás: a kéz szépsége, egészsége kéztornával és pakolásokkal is kezelhető. Töredező, beszakadozó köröm esetén olajfürdővel megakadályozható, hogy a körmök tovább töredezzenek, és elősegíthetjük, hogy egészségesen nőjenek.

Lábápolás: pihentető eljárások és egyéb pakolások, melyek segítségével külsőleg és belső érzetben is megújulnak lábaink vagy szépek maradnak.

Otthoni fürdőzés: segítségével egy nehéz nap után a kellemes, forró fürdő kiválóan ellazít. Magunk is elkészíthetjük a számunkra megfelelőt. A fürdő segíti a bőrön át történő nyomelembevitelt. A fürdővízbe tett pár csepp baba-, búzacsíra- vagy mandulaolaj megakadályozza a bőr kiszáradását.

Testfelületre alkalmazható bőrradírok, pakolások: az arcpakolásokat nem szükségszerűen csak az arcra lehet alkalmazni. Használhatjuk más testrészen is, hogy fellazítsa a pórusokat, és ledörzsölhessük az elhalt sejteket.

Természetes szőrtelenítés: régi, bevált receptek segítségével magunk készíthetünk természetes anyagot, mely segítségével gyantázáshoz hasonló módon válhatunk meg a nem kívánt szőrszálaktól.

A test karbantartása: a jó tartás nemcsak az önbecsülés jele, lényeges abból a szempontból is, hogy megelőzzük a hát, a bordák, a gyomor, a belső női szervek és a tüdő problémáit is. A rossz tartás miatt ott látszanak kidomborodások, ahol nem kellene. A jó tartástól rögtön legalább 2 kg-mal vékonyabbnak látszunk!

A hagyományok megőrzése

Az életmóddal, ahogy élünk a saját jövőnket alapozzuk meg. A régi öregek ezt tudták, tudják. Jó lenne ezt továbbadni. A kultúrának, a hagyománynak, a hitnek, emberi és családi kapcsolatoknak egyre kevesebb jut a fogyasztói társadalomban. Miénk a felelősség, mit veszünk meg, és mit adunk el. Ápoljuk köszönettel a hagyományt, a múlt értékeit beillesztve a mindennapjainkba. Erre minden korosztálynak lehetősége van – anélkül, hogy bármit meg kellene tagadnia, vagy összeütközésbe kerülne a mai „modern” kor szokásaival.

Szabó Zsuzsanna

(Folytatjuk)

A cikk bővebb változata, receptek és eljárások leírásai megtalálhatók Szabó Zsuzsanna: A szépség természete című könyvében. Kapható a könyvesboltokban vagy megrendelhető a szepsegcseppek@freemail.hu e-mail címen. Az így megrendelt könyv eredeti árából (1800 Ft) 10% kedvezményt adunk + postaköltség. A postázás utánvéttel történik.

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 kosaszerviz 2007-05-25 12:39:10
 
A hozzászólást moderálási elveink miatt töröltük, ennek okáról a beküldő
emailben értesítést kapott.

A szerkesztőség

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com