Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 27. (szo) – Zita,Mariann
Egész-ség

Édes méreg – az aszpartám nemcsak
rákkeltő, hanem az agyat is károsítja

Az már korábban kiderült, hogy érzékenyebb embereknél az aszpartám idegrendszeri és viselkedészavarokat okozhat. A Pretoria és a Limpopo Egyetem kutatói most kimutatták, hogy ez a mesterséges édesítőszer kedvezőtlenül befolyásolhatja az agyban lévő enzimek működését.

2/2. oldal

2. Fenilalanin, az aszpartám 50%-a

A fenilalanin normál esetben megtalálható az agyban, néhány ember azonban egy genetikai rendellenesség – fenilketonuria (PKU) – miatt nem tudja megemészteni. Ezért az ő esetükben veszélyesen, sőt néha halálos mértékben megemelkedhet az agyban lévő fenilalanin mennyisége. Kimutatták, hogy az aszpartám bevitele (főleg ha szénhidráttal együtt kerül a szervezetbe) nagymértékben megnöveli az agyban lévő fenilalanin szintjét még akkor is, ha nem áll fent az előbb említett genetikai rendellenesség. Ha csak egy alkalommal fogyasztjuk is, bizonyítottan megnövekszik a vér fenilalanin szintje. Ez pedig a szerotonin szint csökkenésével jár, ami hangulatromláshoz, akár depresszióhoz is vezethet. Sajnos skizofréniát is okozhat, illetve hajlamosabbá tehet bennünket különböző betegségekre.

3. Metilalkohol (faszesz), az aszpartám 10%-a

A metilalkohol (metanol vagy faszesz) halálos méreg, amelynek a felszívódása jelentősen felgyorsul, ha szabad metanol is jelen van. Szabad metilalkohol keletkezik aszpartámból, ha 30 Celsius-fok fölé melegítik. Ez előfordulhat akkor, ha egy aszpartám tartalmú terméket helytelenül tárolnak (például napsütésnek van kitéve) vagy ha egy ilyen terméket, például zselét, melegítenek. Ilyenkor a metilalkohol lebomlik a szervezetben, hangyasav és formaldehid képződik belőle – az utóbbi pedig halálos idegméreg.

A fentiek miatt még az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) is halmozódó (kumulativ) méreggé nyilvánította a metilalkoholt. Mindössze napi 7,8 mg fogyasztását tartják megengedhetőnek, ugyanakkor egy liter, aszpartámmal készült üdítőital 56 mg metilalkoholt tartalmaz! Vagyis: akik sok ilyen terméket fogyasztanak, bevihetnek majd 250 mg-t is naponta, ami 32-szerese a hivatal által javasolt mennyiségnek.

A metilalkohol-mérgezés jeleitől a hangyairtásig

A metilalkohol-mérgezésnek sokféle és különböző tünetei lehetnek:

  • Látásproblémák.
  • Fejfájás, fülzúgás, szédülés.
  • Hányinger, gyomorpanaszok.
  • Gyengeség, zsibbadtság és nyilalló fájdalom a végtagokban.
  • Viselkedési zavarok.
  • Emlékezetkimaradás.

Ezek után van még valaki, aki úgy véli, hogy az aszpartám fogyasztása biztonságos?

Sokáig lehetne sorolni a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatos problémákat, akár az egészségünk, akár a piaci manipuláció vonatkozásában. Mercola doktor Sweet Deception (Édes csalás) című, nemrég megjelent könyvében átfogón elemzi a témát. Kiderül többek között, hogy az aszpartámmal azért sem jó barátkozni, mert az agyban keletkező károsodás mellett még rákot is okozhat – akár nagyon kis mennyiségű (napi 20 mg) bevitele is.

Dr. Mercola tehát azt javasolja, hogy sürgősen hagyjunk fel a NutraSweet és más hasonló termékek fogyasztásával (a diétás kólát is beleértve), mert csak egyetlen dologra használhatók: hangyairtásra.

(Forrás: How Does Aspartame Damage Your Brain?, angolból fordította Vég Erzsébet)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com