KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2022. aug. 20. (szo) – István,Vajk
Egész-ség

Alábecsült D-vitamin-szükséglet

Napsütés kell a rák megelőzéséhez

A Kalifornia Egyetem (San Diego) kutatócsoportja azt vizsgálta, hogy a vér D-vitamin (25-hidroxivitamin D) koncentrációja milyen összefüggést mutat a vastagbélrák és az emlőrák kockázatával, pontosabban: milyen mértékű D-vitamin-koncentráció véd a rák ellen.

Szerintük évente 150 000 vastagbél- és emlőrák esetet lehetne megelőzni egyedül az USA-ban, ha magasabb volna az emberek szervezetében a D-vitamin szintje.

A D-vitamin a napfény hatására a bőrünkben képződik. Az egyenlítőtől távolodva, az északibb országokban és főként a téli időszakban a D-vitamin-hiányban szenvedők száma megnő. A szennyezett levegő is elnyeli az ibolyántúli sugarak nagy részét, ezért kevesebb D-vitamint tud előállítani a szervezetünk. (Jó D-vitamin-források a táplálékunkban a halolajok, a tojás, a tej, a vaj.)

Megállapították, hogy ha 24-32 nanogramm/milliliter a vér D-vitamin értéke, már akkor is sok daganatos betegséget meg lehet előzni. De az optimális D-vitaminszint 55 nanogramm milliliterenként.

A kutatás során 15 országból származó, téli időszakban mért szérum D-vitamin értékeket vizsgáltak. Megállapították, hogy az északibb országokban a tél végi D-vitamin érték 15-18 nanogramm milliliterenként. Megnézték a műholdas felvételek segítségével a napfényes napok számát azokban az országokban, ahonnan a vérminták származtak. Majd becsléseket végeztek 177 országra nézve, milyen lehet az ott élő emberek vérének D-vitamin-szintje.

Ebből adódott az eredmény: fordított az összefüggés a D-vitamin-szint és a vastagbél-, illetve az emlőrák gyakorisága között: minél magasabb a D-vitamin szintje, annál ritkább a rák előfordulása.

A napozásra tehát szüksége van a szervezetünknek, a leégés viszont, természetesen, ártalmas. Mindenkinek meg kell találnia a bőrtípusához illő határt a napozás mennyiségében.

A kutatók szerint valószínűleg a táplálkozás, a mindennapi napfürdőzés és a D-vitamin táplálékkiegészítő kombinálásával lehet a legjobb eredményt elérni. Véleményük szerint a tudomány jelenleg nagy mértékben alábecsüli a D-vitamin-szükségletet.

Vastagbélrák és mellrák megelőzésére 2000 NE (nemzetközi egység) D3-vitamint ajánlanak, mellé naponta 10-15 perces napfürdőzést úgy, hogy a testnek legalább 40%-a fedetlen legyen. (Nem árt tekintetbe venni, hogy a mértékkel űzött napozásnak semmilyen ártalmas mellékhatása nincs, míg a vitamin túladagolható... Persze, jó lenne, ha a munkabeosztás is figyelembe venné az emberek elemi egészségügyi szükségletét: azt tudniillik, hogy a napfényre szüksége van a dolgozó szervezetének az egészsége, illetve a munkaereje fenntartásához.

(Forrás: Független.hu, eredeti cikk: EurekAlert)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com