
2023. máj. 28. (va) – Emil,Csanád
Nagyvilág
Antioxidánsokkal és D-vitaminnal a mell- és petefészekrák ellen
Többféle, antioxidánsokban gazdag élelmiszer fogyasztása csökkenti a mell- és a petefészekrák kialakulásának valószínűségét. Erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók. Eredményeikről a Rákkutatók Amerikai Társaságának éves konferenciáján számoltak be Washingtonban 2006 áprilisában. Kimutatták azt is, hogy a D-vitamin bevitele ugyancsak mérsékli az említett rákbetegségek rizikóját.
Az egyik kutatásba a változás korán átesett nőket vonták be. Megállapították, hogy azok a nők, akik flavonoidokban gazdag táplálékot fogyasztottak, 45%-kal kisebb valószínűséggel lettek mellrákosak. Brian Fink, az Észak-Karolinai Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője az eredményeket értékelve rámutatott: nem tudják, mennyi flavonoid bevitelére van szükség az említett eredményekhez, az azonban bizonyos, hogy ezek a zöldség- és gyümölcsfélékben, a teában és a kávéban megtalálható anyagok segítséget jelentenek. Ugyanakkor feltételezik azt is, hogy a flavonoidoknak nemcsak antioxidáns (vagyis a szabad gyökök sejtpusztító hatását ellensúlyozó – A szerk.), hanem az ösztrogénszintet befolyásoló hatásuk is van. Az ösztrogén hormon szintjét az orvosok már régóta összekapcsolják a mellrák valószínűségével.
Egy másik kutatásban a petefészekrák kockázatának csökkenését tapasztalták a sok flavonoidot fogyasztó nőknél. Itt 66 ezer ápolónő egészségi adatait elemezték (Harvard, Nurses´ Health Study), és a vizsgálat során a kempferol nevű flavonoid szintjét mérték. Ez a vegyület a teában, a brokkoliban és a fodros kelben található meg. Azon nők közül, akik a legtöbb kempferolt juttatták be a szervezetükbe, 38%-kal kevesebben betegedtek meg petefészekrákban – azokhoz képest, akik a legkevesebbet fogyasztottak belőle.
Egy harmadik vizsgálat kiderítette, hogy a D-vitamin bevitelének fokozásával jelentős mértékben csökkenthető a mellrák kockázata. A kanadai Samuel Lunenfeld Kutatóintézetben (Mount Sinai Hospital, Toronto) 576 mellrákkal diagnosztizált és 1135, rákbetegségben nem szenvedő nőt kérdeztek meg étkezési és életmódbeli szokásairól. Adatokat gyűjtöttek arról, hogy a megkérdezettek szabadban vagy zárt térben dolgoznak-e, mennyi időt töltenek ezenkívül a szabadban, és fogyasztottak-e fiatal korukban sok tőkehalmáj-olajat vagy tejet (mindkét élelmiszer bőségesen tartalmaz D-vitamint). Kiderült, hogy mind a szabadban való tartózkodás, mind a tőkehalmáj-olaj vagy a tej gyakori fogyasztása 35-40%-kal csökkentette a mellrák kockázatát. (Mint ismeretes, a szervezet számára szükséges D-vitamin legnagyobb része napfény hatására, a bőrben termelődik.)
Az Egyesült Államokban jelenleg az emberek átlagban napi 320 NE (NE = nemzetközi egység) D-vitamint visznek be a szervezetükbe, míg biztonságosság szempontjából a napi 2400 NE számít felső értéknek. A San Diegó-i Kalifornia Egyetem munkatársa, dr. Cedric Garland úgy véli, hogy akár napi 1000 NE-vel lehetne növelni a D-vitamin bejuttatását a nők szervezetébe, és ezzel kb. 10%-kal csökkenthetnék a mellrák előfordulását.
A San Diegó-i kutatók tavaly több korábbi tanulmány összehasonlító értékelésével (szakkifejezéssel élve: metaanalízisével) arra a következtetésre jutottak, hogy a D-vitamin bevitelének fokozása mintegy 50%-kal csökkenti a vastagbél-, a mell- és a petefészekrák kockázatát.
Natúrsziget, 2006. május 15.
Kapcsolódó cikkek:
- A káposzta és társai
- Jobb a napozás, mint a D-vitamin-pótlás
- A brokkoli fogyasztása jelentősen csökkentheti a rák kockázatát
- D-vitamin – új fegyver a rák ellen?
- Napsütés kell a rák megelőzéséhez
- Gyógynövények a nyaraláshoz
- A hormonok adagolása növeli a mellrák kockázatát
- A vörös húst fogyasztók között több a mellrákos megbetegedés
- Ha baj van a pajzsmiriggyel
- Mit kértek ma reggelire, gyerekek?
- Mérgező italunk: a tej
- Az étel mint energiaforrás (2.)
- Bőrráknál is segíthet a napsugár
- A mellrák és a mesterséges fény
- Fontosabb a D-vitamin a csontoknak, mint gondolták
- A szójatermékek egészségkárosító hatásai
- Mammográfia: a daganatok 10%-a nem igényelne kezelést
- A tej és a tejtermékek egészségkárosító hatásai: ez lenne a feketeleves?
- D-vitamin – napvilágra került tények
- A D-vitamin megvéd a hasnyálmirigyráktól?
Hozzászólás a cikkhez
A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!