Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Egész-ség

A D-vitamin megvéd a hasnyálmirigyráktól?

A daganatos betegségek között az egyik leggyilkosabb fajta a hasnyálmirigyrák. Most új reménysugár csillant fel az érintettek, illetve a veszélyben lévők előtt: valószínű, hogy a D-vitamin fogyasztása jelentősen csökkenti a hasnyálmirigyrák kockázatát.


A Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention című orvosi szakfolyóirat 2006. szeptemberi számában közzétett tanulmányban összehasonlították a hasnyálmirigyrák jelentkezését a szervezetükbe sok, illetve kevés D-vitamint bejuttató embereknél. A nagy mennyiségben D-vitamint fogyasztóknál 100 ezer személyre vetített 12,5 hasnyálmirigyrák volt a mérés eredménye, ami mintegy 40%-kal kevesebb rákos megbetegedést jelentett, mint a kevés D-vitamint fogyasztó csoportban, ahol 100 ezer emberből 21,2-nél jelentkezett ez a daganatfajta.

A tanulmány egyik szerzője, Halcyon Skinner, a Wisconsini Egyetem munkatársa ugyanakkor rámutatott: vizsgálatuknak nem az volt a célja, hogy bebizonyítsák, a D-vitamin bevitele csökkenti a rákos esetek számát. Ha ezt akarták volna bizonyítani, akkor szükség lett volna azon betegek véletlenszerű kiválasztására, akik D-vitamint kapnak, majd összehasonlítani őket az emberek egy másik csoportjával, amelynek tagjai más étrendet követnek.

Egy következő kutatásban már a D-vitaminnak a vérben mért szintjét is vizsgálni kívánják. Ezáltal teljesebb képet kapnak, hiszen a szervezet a D-vitamint napfény segítségével elő tudja állítani, és nem kell feltétlenül a táplálkozás útján bevinnünk.

Charles Fuchs, a kutatás résztvevője kijelentette, az említett vizsgálat nem szolgál elegendő bizonyítékkal ahhoz, hogy az érintettek vitaminpótlást szedjenek. Szerinte úgy is csökkenthető a hasnyálmirigyrák kockázata, hogy a betegek sokat mozognak, nem híznak el, és kerülik a dohányzást.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com