KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. máj. 27. (hé) – Hella
Nagyvilág

Teaivással megelőzhető a petefészekrák?

Svéd kutatók érdekes, de egyelőre nem egyértelműen meggyőző elméletet állítottak fel arról, hogy a rendszeres, naponta több csészével fogyasztott tea mérsékli a petefészekrák kifejlődésének kockázatát. A vizsgálatba 61 057 svéd nőt vontak be, akikkel kérdőívet töltettek ki étkezési szokásaikról, majd 15 éven át nyomon követték egészségi állapotukat. E másfél évtized alatt 301 nőnél alakult ki petefészekrák. Azoknál a nőknél, akik 2 vagy több csésze teát ittak naponta, 46%-kal kisebb arányban fejlődött ki a betegség, mint a teát nem fogyasztóknál.

Akik napi két csészénél kevesebb teát ittak, azoknál is mutatkozott különbség, de nem ilyen nagy mértékű. A kutatók nem elemezték, hogy melyik teafajta fogyasztása előnyösebb, de a kérdőívekből kiderült, hogy a nők java része fekete teát ivott.

Mindenesetre tény, hogy mind a fekete, mind a zöld tea tartalmaz polifenolokat, vagyis olyan anyagokat, amelyek antioxidáns hatásúak, mérséklik a sejtek rákos elfajulását.

Susanna Larsson és Alicja Wolk, a stockholmi Karolinska Institute munkatársai úgy vélik, hogy a tanulmány folytatásaként további kutatásokra van szükség. Marji McCullough, az Amerikai Rák Társaság epidemiológus szakértője az eredményeket értékelve úgy nyilatkozott, hogy ha a kutatás adatai helytállók, ez igen fontos eredmény lehet, mert globális adatok szerint a nőknél a petefészekrák a negyedik vezető halálozási ok a világon. Az Egyesült Államokban évente több mint 20 ezer nőnél diagnosztizálják ezt a betegséget. Sajnos a korai felderítése nehéz, mert tünetei – feszültség a hasban, emésztési rendellenességek és gyakori vizelési inger – más betegségekre is jellemzők.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com