Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 24. (sze) – György,Debóra
Egész-ség

A meditáció a szívbetegeknek is segít

Chicagóban közzétették az amerikai kormány által támogatott azon tanulmány eredményeit, amely azt vizsgálta, miként hat a rendszeres meditáció a szívbetegekre. Kiderült, hogy a rendszeresen meditálóknál 4 hónap elteltével valamelyes javulást észleltek a vérnyomásban és a vércukorszintben is. Azok a betegek, akik megtanulták és alkalmazták a transzcendentális meditációt (TM), jobb vizsgálati eredményeket mutattak, mint azok, akik nem meditáltak, hanem ugyanannyi időt fordítottak előadások meghallgatására és beszélgetésekre a stressz, az étrend és a mozgás szívre gyakorolt hatásáról.

A kutatásba 103 olyan szívbeteget vontak be, aki rendszeres orvosi ellátásban részesül, valamint koleszterinszint- és vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szed. A kutatást vezető dr. Noel Bairey Merz, a Cedars-Sinai Medical Center munkatársa kijelentette: a meditáció elég erős jótékony hatást gyakorol ahhoz, hogy kiegészítőként számításba vegyék a hagyományos orvosi ellátáshoz.

Mivel a kutatók egy része a transzcendentális meditációt világszerte terjesztő és népszerűsítő Maharishi Egyetem munkatársa, többen kétségbe vonják a kutatási eredmények objektivitását. Mint Jim Lane, a Duke Egyetem munkatársa megfogalmazta: jó lenne, ha ezeket az eredményeket más, független kutatók is megismételnék.

A transzcentendális meditáció elterjesztése Maharishi Mahesh jógi nevéhez fűződik. Őt annak idején a Beatles és a Beach Boys együttes is gurujának tartotta.

Merz a vádakra válaszolva közölte, hogy ő maga nem meditál, és semmilyen TM-szervezettől nem kap fizetést, bár kétségtelen, hogy csoportjában voltak TM-es kutatók is. Szerinte a vizsgálatuk legalább annyira objektív volt, mint egy olyan kutatás, amelyet valamelyik gyógyszergyár finanszíroz.

Az eredmények az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban láttak napvilágot 2006 júniusában.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com