Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Itthon

Bükkaranyos, a mintafalu

Napelemes cserép a hidrogénfalu házain

A napelemes tetőcserép szabadalmaztatott magyar találmány, ezzel fedik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében épülő falu házait. Bükkaranyoson ugyanis zöldenergiás építkezésbe fogtak: a már meglévő szélturbinák és biogáztelepek mellett a napelemes cserepek is áramot termelnek.

Bükkaranyos, a mi községünk csupán apró vízcsepp az emberiség tengerében, egy kicsike pont az ország térképén, de egyre növekvő lakossága magában hordja a sok évszázados hitet, jövőt építő igyekezetet – olvasható a település honlapján Székely Béla polgármester hitvallása. Úgy tűnik, sokat tesznek is azért, hogy ez a jövő ígéretes legyen.

Mi is az a hidrogénfalu?

A megújuló energia lehetőségeire alapozta nagyszabású fejlesztési elképzeléseit a Borsod megyei Bükk-Mak Leader Nonprofit Kft. A leader-csoport stratégiájának fő elemei a megújuló energiaforrások (RES) hasznosítása, valamint az energiahatékonyság (EE) növelése. A stratégia egyik mintakezdeményezése a hidrogénfalu felépítése.

Az új településszerkezetet képviselő településforma a hidrogénről, mint energiahordozóról kapta a nevét. A hidrogénfalu megépítése az energia-önellátás feltételeinek alapjait teremti meg, hiszen a településre költöző családok önellátását fedező energiamennyiség előállítása mellett a megtermelt fölösleget a víz elektrolízises bontására használják, a hidrogént sűrített állapotban tárolják. Az így nyert hidrogén üzemanyagcellákban hasznosítható, valamint elégetve újra víz keletkezik és energia szabadul fel.

A terv a megvalósítási szakaszba érkezett, már nyolc család vásárolt telket a Bükkaranyos és Emőd közötti külterületen fekvő 33, egyenként 5-6000 m2-es kis birtokból. Előreláthatólag a jövő nyáron ott kezdődik meg a teljes mértékben zöldenergiát használó falu építése. A településen az egyéb megújuló energiaforrások mellett napelemes cseréppel borítanák a házakat. A faluban a lakóházak mellett oktatóépületet, energiaközpontot és öko-turisztikai szolgáltató központot létesítenek.

Áramot termelhet kastély, templom

A napelemes cserép magyar találmány, a világ 185 országában élvez szabadalmi jogokat. Nemcsak jóval esztétikusabb a tetőre szerelt hagyományos sík napelemeknél, hanem – az új eljárásnak köszönhetően – egységnyi felületen 10-40%-kal több energiát termel, hiszen még felhős időszakban is képes áram előállítására. Mindezek mellett a napelemes cserép súlya körülbelül harmada a hagyományosénak, és többféle színben kapható. A kivitelezést tekintve fajlagosan egy ház teljes tetőszerkezetének napelemes cseréppel való borítása akár ötödével is olcsóbb lehet, mint ha „hagyományos” napkollektorokat helyeznének a tetőre.

„Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 46 millió forintot is meghaladó összeggel támogatja a vállalkozást. A pénzt az üzem megépítésére fordítjuk” – mondta a feltaláló. Tóth Miklós szerint a jövő év márciusára megépülő üzemben nyomban meg is kezdődne a gyártás. Évi egymillió cserepet állítanak majd elő, ez körülbelül 300 ház lefedésére elegendő.

„A jövő évben, a megnövekedett igények és a kapacitás bővítése végett további gyártóüzemeket építünk. Magyarországon kívül elsőként Floridában, Kaliforniában, Mexikóban, Szíriában, Dubajban, Ausztráliában és Vietnámban épülnek üzemek.” A szabadalmi jogok tulajdonosa elmondta még, hogy a kívánt stílusú napelemes tetőcserépnek köszönhetően az állami fenntartású műemlékek, templomok, kastélyok és középületek is termelhetnek majd áramot.

A bükkaranyosi hidrogénfalu az elektrolízises eljárásnak és a napelemes tetőcserépnek köszönhetően a zöldenergia-felhasználás magyar mintatelepülése lenne.

(Forrás: Infovilág, szerkesztő: Kulcsár László)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com