Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Itthon

SzemétVilág – ökodesign kiállítás

Beszélő ruha, gumiékszer

A szemét, a saját szemetünk mindenütt ott van: az utcákon, az illegális lerakókon, a parkokban, erdőkben, fesztiválok színhelyén. A szennyezés hatásait már tapasztaljuk a szélsőséges időjárási változásokban, a mind furcsábban változó évszakokban. Nézzünk szét a SzemétVilág-ban!

Szemét világot élünk, mondanám, ha hatásvadász módon szeretnék fogalmazni, esetleg szkeptikus lennék. Pedig tényleg így van: lassan elönt minket a saját hulladékunk, amelyet elegáns módon magunk mögé hajítunk, és többé nem nézünk hátra. De a szemét, a saját szemetünk kíméletlenül ott van mindenhol: az utcákon, az illegális lerakókon, a parkokban és erdőkben, fesztiválok maradékaként látjuk újra másnap reggel, ökoszisztémát alkot a vizeinkben. Már nem fordíthatunk neki hátat, hiába megy a lerakóra, hiába húzzuk le a vécén, hiába szelektáljuk, mindez nemcsak, hogy nem elég, hanem visszafordíthatatlanul kevés.

A saját szemetünk a saját felelősségünk

A környezetvédők által unásig ismételt frázis, hogy a hulladék-felhalmozódás csökkentése, illetve megelőzése közös társadalmi érdek lenne, amiből mindannyiunknak ki kellene venni a részünket. Elemi érdekünk, hogy megóvjuk élőhelyünket, hiszen már nemcsak az unokáink érzik majd a bőrükön az elődök által okozott károk következményeit, hanem mi magunk is.

Annyira agyonszennyeztük ugyanis a bolygót, hogy az összeadódó hatások már számunkra is érzékelhetőek a szélsőséges időjárási változások, a globális felmelegedés, az egyre furcsábban változó évszakok, a természeti katasztrófák, a levegő, a víz és a talaj egyre romló minősége és a fogyatkozó természeti kincsek formájában. Ennek ellenére a hulladék témája még mindig gyakran érdektelenségbe fullad, mintha onnantól, hogy a kukászacskót kidobjuk, már nem a mi felelősségünk lenne a saját szemetünk.

Az egy hónapja indult és 2010. március 3-áig tartó, számos környezetvédelmi témát felvető Öko-Design Fesztivál egyik célja éppen az, hogy új keretek között mutasson rá a hulladék egyre súlyosbodó problematikájára, és széles körben ösztönözze az ökocentrikus gondolkodásmód kialakulását, a társadalmi szemléletváltást. „A fesztivál koncepciója, hogy felhívja az emberek figyelmét a hulladék-felhalmozódás problémájára, és szélesebb társadalmi rétegek számára is aktuálissá tegye a környezetvédelem kérdését” – mondta Reök Cecília, a workshopokkal, előadásokkal és divatbemutatóval tarkított, egy évig tartó programsorozat projektgazdája.

A szemét, mint művészeti alapanyag

„A hulladékból készült designalkotásokkal nemcsak az újrahasznosítást és a természetes alapanyagok felhasználását szeretnénk népszerűsíteni, hanem egyúttal bemutatkozási lehetőséget is kívánunk nyújtani a fiatal művészek és designerek számára. A fesztiválon a magyar alkotások mellett külföldiek is helyet kapnak: Dánia bicikli-, valamint festménykiállítást, Finnország designékszereket, Észtország ”beszélő ruhákat„ tár a látogatók elé.”

A fesztiválsorozat A láthatatlan szemét címre keresztelt ünnepélyes öko-divatbemutatóval vette kezdetét, amely a sokak számára érdekes téma, a divat segítségével próbálta ráirányítani a figyelmet a hulladék-felhalmozódásra. A kizárólag hulladék alapanyagokból készült ruhakölteményekhez felhasznált anyagok tekintetében meglehetősen szabadjára engedték fantáziájukat a tervezők: a PET-palack, szívószál, tejeszacskó, újságpapír és más egyebek mellett egyes modellekre egész fonalgombolyagokat, sőt tamponokat aggattak.

Csak egy megoldás van: csökkenteni

A kidobásra ítélt tárgyak újrahasznosítása is fontos momentum a hulladékkezelés folyamatában, bár az öko-design nem egészen erről szól. Az öko-design alapvető célja, hogy körültekintő terméktervezéssel minimálisra csökkentse az adott termék teljes életciklusa alatt fellépő környezeti hatásokat. A divatbemutatón felvonultatott kreációk azonban a hulladék művészi módon történő újrahasznosításával készültek, nem a fenti alapelv jegyében. Az újrahasznosítás pedig természetesen csak erre a figyelemfelkeltő akcióra szólt, hiszen javarészt haute-couture darabokat csodálhattunk meg.

Ettől eltekintve A láthatatlan szemét nevű divatbemutató elérte célját: láthatóvá tette a szemetet, és talán azokban is elindított valamit, akik eddig nem törekedtek a saját szemétmennyiségük csökkentésére. Ez nagyon fontos lépés, de sajnos még mindig kevés. A szemetet el is kellene tüntetni, de még inkább meg kellene előzni a „gyártását”. Amíg szemetelünk, addig a hulladék lehet a művész számára kihívás, ahogy a szervezők fogalmaztak, de a végső cél az lenne, hogy a keletkező szemét mennyisége legyen egyre kevesebb és kevesebb.

A Green Design kiállítás, amely kortárs magyar képző- és iparművészek alkotásait mutatja be, a Vam Design Centerben, a budapesti Király u. 26-ban tekinthető meg. Láthatók egyebek mellett kartonból készített bútorok, biciklikerék gumijából előállított övek és ékszerek, valamint fémhulladékból összetákolt szobrok.

További tippek hulladékcsökkentésre itt. 

Kolontár Elvira

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com