Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Test-lélek-szellem

Tick Ervin asztrológus sorozata (10.)

A Neptunusz archetípusa

A sorozatban eddig tárgyalt férfi elvű kollektív archetípusok (Jupiter, Szaturnusz, Uránusz) után most még mélyebbre merülünk, és elérkezünk a női elvű kollektív archetípusok világába. Elsőnek a határok lassú lebontásában érdekelt, inspiratív Neptunusszal ismerkedünk meg.

2/2. oldal

Összefoglalva az eddigieket, a Neptunusz archetípusához a következő kulcsszavak, szerepek kapcsolhatók:

  • a tudatos én határainak feloldása, a mélybe merülő
  • érzelmesség, érzékenység
  • fantáziavilág, illúziók
  • inspiráció
  • a kollektív tudattalan női elvű archetípusaként anima-összetevő

A mélybe merülő

A Neptunusz szabad bejárása az óceán mély rétegeibe a kollektív tudattalanba tett utazásokra utal, azaz az érzelmek, az ösztönösség felvállalását ösztönzi bennünk – nőkben és férfiakban egyaránt. Ugyanakkor látnunk kell, hogy amivel ezen mélységekben kapcsolatba kerül, azokat elsősorban érzi és nem érti. Inkább „csak” sejtésekről, ráérzésekről lehet szó.

A néven nevezés már a tudatos én produkciója, ami bizony ez esetben nagy mutatvány. A görögöknél (pl. a delphoi jósdában) a jósnő (Püthia) egy gödörből vagy lyukból (?) kiáradó gázok/gőzök fölé hajolva transzállapotba esett és közölt valamit, amit talán maga sem értett, nem is beszélve a jóslatot kérőkről. A jóslatot egy pap (jupiteri karakter) fordította le a tudatos én nyelvére. Hasonlóképpen működtek a tibeti buddhizmus jósló médiumai.

Azok a személyek, akiknek pszichéjében a Neptunusz archetípusa meghatározó szerepbe kerül, ösztönösen vonzódnak a tudattalan mélységei felé. Van, aki pótcselekvések útján (például az alkohol mámorában) jut el ide, és vannak, akik tudatosan, a konstruktivitás vágyával ereszkednek le a mélybe (alkotók, zenészek, terapeuták). A lélek misztikuma keresésének egyik legszebb példáját Luc Besson A nagy kékség című filmjében találhatjuk meg.

Az inspiráció

Érdemes megkülönbözetni a neptunuszi inspiráció fogalmát az uránuszi intuíció (lásd Uránusz archetípusa) fogalmától. A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint az inspiráció alkotó sugallatot, illetve ihletet jelent, vagyis lényegében különbözik az intellektuális szinthez közelebb álló intuíciótól. Míg az intuíció a már felhalmozott tudatos információk alapján jut valamilyen minőségileg új felismeréshez vagy ötlethez (Heuréka-effektus) – tehát tipikusan férfi elvű aktus, addig az inspiráció ráérzésekből, ösztönösségből, ihletettségből áll össze – azaz jellemzően női elvű. Albert Einstein relativitás elmélete tipikusan az intuíció eredménye; felhalmozott tudás nélkül csak üres blöff lenne. Ezzel szemben Wolfgang Amadeus Mozart zenéje ösztönös, ihletett alkotásként az inspiráció zseniális megnyilvánulása.

(Felhasznált szerzők: Fritz Riemann, Hamvas Béla, C. G. Jung, Kerényi Károly, dr. Süle Ferenc)

A sorozat következő részében tovább haladunk a kollektív archetípusok világában, és megismerkedünk a másik női elvű kollektív archetípussal, a Plútóval.

Tick Ervin
Asztrológus
Stellium Asztropszichológia
Tel.: + 36 (30) 66-220-33
http://www.stelliumpress.hu

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com