Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. máj. 6. (hé) – Ivett,Frida
Test-lélek-szellem

Tick Ervin asztrológus sorozata (8.)

A Szaturnusz archetípusa

Ellentétben a jupiteri horizonttágítással, sikerorientáltsággal, felértékelő erővel, a szaturnuszi archetípus a koncentráltságot, a korlátozást, a törvényszerűséget, a felelősségvállalást képviseli. Ehhez rendkívüli nyugalomra, türelemre és óvatosságra van szüksége.

3/3. oldal

Az Árnyék – amivel leghatékonyabban a Szaturnusz szembesít minket –, sötét, rejtett, elfojtott természetünket képviseli. Karakterünknek ezt az oldalát azért utasítjuk el vagy tagadjuk meg, mert konfliktusban áll tudatos hajlamainkkal, illetve az énnel kapcsolatos nézeteinkkel. Árnyékunkat gyakran másokra vetítjük, és bennük látjuk azokat a tulajdonságokat, amelyeket nem ismerünk fel magunkban. Emiatt bármikor, ha irracionálisan erős késztetést érzünk, hogy bíráljunk vagy vádoljunk másokat, fontolóra kell vennünk: az a bizonyos hiba valójában nem bennünk van-e.

A „hatékony” Árnyék

Fontos tudnunk, hogy az Árnyék nem mindig a negatív, alacsonyabb rendű vagy rossz én-tulajdonságokat fejezi ki. Bár általában az erőszak, gyűlölet, lustaság, előítélet, gyávaság, rendetlenség témáival találkozunk, pozitív tulajdonságok is lehetnek elfojtva. Sokan például nem ismerik fel saját képességüket a boldogságra, vitalitásra, kreativitásra, empátiára, jótékonyságra vagy intelligenciára. Szerintük mindig mások rendelkeznek ezekkel a képességekkel.

Süle Ferenc szerint például a családban igen nagy jelentőséggel bír a szülők, illetve a nevelők árnyéka. Az árnyék ugyanis hatékony, annak ellenére, hogy saját árnyékunkat nem nagyon látjuk. Másokra viszont, elsősorban a gyerekeinkre, intenzív hatással van. A gyerek a szülő tudattalanjára reagál elsősorban. Tehát az az anya, aki megoldatlan házassági konfliktusa miatt úgy érzi, hogy ha nem lenne gyereke, akkor elválna, elfojtja gyereke ellen keletkező agresszióját. Viszont gyerekében éppen ennek alapján épül ki, kel életre a boszorkány archetípusa, akit azután esetleg ő vetít ki majd valaki másra.

Felnőtté válás, időszerűség

Az Árnyék poláris feszültséget, energiát generál. Akinek nincs vagy gyenge az árnyéka, annak a karaktere is gyenge, bizonytalan. A túl nagy feszültség viszont gátolja az Egót. Az Ego teherbíró képessége és integrációs képessége a meghatározó abban, hogy mekkora feszültséget vagyunk képesek felvállalni a Szaturnusz által kiélesített polaritásból.

A jungi lélektan logikája alapján az Árnyék elzárja a lélek mélye felé vezető utat. A személyiség mély, kreatív erőforrásai felé csak az árnyékprobléma feldolgozása, megoldása után haladhatunk. Az asztrológia talán éppen ezért a Szaturnuszról, mint a határ, az időszerűség, a felnőtté válás archetípusáról beszél, és nagy jelentőséget tulajdonít a visszatéréseinek.

Tick Ervin
asztrológus
Stellium Asztropszichológia
Tel.: (30) 534-9183
http://web.axelero.hu/stellium/index.htm

(Felhasznált szerzők: Marie-Louise von Franz, C. G. Jung, Kerényi Károly, B. A. Mertz, Pressing Lajos, dr. Süle Ferenc.)

A sorozat következő részében tovább lépünk a kollektív archetípusok világában, ahol is újra fordul a kocka, és megismerkedünk egy ugyancsak férfielvű kollektív archetípussal, az Uránusszal, ami bizonyos értelemben a Szaturnusz ellenpontja is.

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com