Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Életmód

Melyik a biztonságos?

Egészségre veszélyes hajfestékek

A hajfestékek általános használata miatt a fodrászoknál sajnos gyakrabban fordulhat elő rákos megbetegedés. A kockázat érintheti a festett hajú pácienseket is. Cikkünkből kiderül, milyen festéket érdemes használnunk, mire ügyeljünk, és egyéb tanácsokat is adunk.

2/2. oldal

Kell-e aggódnunk, ha festjük a hajunkat?

Bár egymásnak ellentmondó tanulmányok jelentek meg, néhány dolgot nem árt figyelembe venni:

Kutatók 900 ember vizsgálata nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy azok a nők, akik legalább havonta festik a hajukat, kétszer nagyobb eséllyel kaptak hólyagrákot, mint azok, akik nem. Azok pedig, akik 15 évnél régebben festik a hajukat, háromszor gyakrabban betegedtek meg, mint a hajfestéket nem használók. Egy másik vizsgálatból pedig az derült ki, hogy a 20 évnél régebben hajfestéket használóknál kétszeres lehet az ízületi gyulladás kialakulásának esélye, mint a természetes hajszínnel élőknél.

Létezik egyáltalán biztonságos hajfesték?

Mercola doktor nem kecsegtet bennünket. Szerinte minimálisra kellene csökkentenünk a szervezetbe bejutó vegyi anyagok mennyiségét, beleértve a hajápolás vagy hajfestés révén bekerülőket is! Semmi olyat nem volna szabad magunkra kennünk, amit egyébként nem ennénk meg. Különösen igaz ez várandós vagy szoptatós anyákra, hiszen a méreganyagok kedvezőtlen hatással lehetnek a magzatra.

Mindannyian tudjuk, hogy manapság társadalmi elvárás a fiatalos külső megőrzése. Ezért dr. Mercola azt javasolja, hogy tanuljunk meg bizonyos egészség- és fiatalságmegőrző technikákat! Azok számára pedig, akik semmiképp nem akarnak lemondani a hajfestékek használatáról, a következő tippeket adja:

  • Ne válasszuk a sötét árnyalatokat! Ezekben sokkal több mérgező anyag van, mint a szőkében, vörösben vagy a világosabb árnyalatokban.
  • Ha lehet, a féltartós hajfestéket részesítsük előnyben a tartós változat helyett, vagy legjobb, ha mindjárt a hajszínezőt használjuk.
  • Keressük a természetes alapú termékeket, amelyek hennát, gyógynövényeket vagy zöldségkivonatokat tartalmaznak! Sokkal kevesebb toxin található bennük.
  • Ha fodrászüzletbe megyünk, olyat válasszunk, ahol méreg- és illatanyag-mentes festéket használnak, vagy olyat, amely gyógynövényből készült és számtalan érzékenységi és allergiateszten átjutott.

Ha 40 év alatti nő őszüléséről van szó, az valószínűleg a pajzsmirigy csökkent működésének következménye. Ilyen esetben is van jobb megoldás a hajfestésnél. (Szakértővel történő konzultáció után megfelelő mennyiségű szelén, jód, ómega-3 stb. szedése).

Összefoglalva: Ha az eredetitől mindenképpen különböző színű hajkoronát szeretnénk, legalább természetes alapanyagú festéket válasszunk!


* * *

A szerkesztő véleménye:
Valóban kaphatók gyógynövénytartalmú hajfestékek, amelyek már nem tartalmaznak ammóniát. Ezek már nem büdösek, ám éppen a közelmúltban derült ki, hogy nagy mennyiségben és tartósan pl. a henna is mérgező, bőrrákkeltő lehet. (A tetoválókkal kapcsolatban mutatták ki.)

A „gyógynövényes” hajfesték általában azt jelenti, hogy ápolóanyagokat tesznek a festékbe, így a haj kevésbé roncsolódik.

Melyik a kevésbé ártalmas hajfesték: a sötét vagy a szőke? Fodrászom egyértelműen állítja, hogy a sötét alapszínű haj világosra festése a lehető legrosszabb választás, mert ilyenkor a haj saját színanyagát előbb ki kell „szívni” a hajból, és ez tönkreteszi annak szerkezetét. Az így – gyakorlatilag elpusztított – hajszálakat aztán befestik a kívánt színre. Ez a festék már akadály nélkül, szabadon hatol be a fejbőrbe, tehát ez is sokkal több kárt okoz, mint egyébként, előzetes szőkítés nélkül.

A legszerencsésebb megoldásnak látszik, ha valaki mindenáron festeni akarja a haját, hogy a természetes, eredeti hajszínéhez közeli árnyalatot választ, így kevésbé károsodik a haj, mivel rövidebb idő alatt érhető el a kívánt hatás.

(Forrás: Can Hair Dyes Give You Cancer?, angolból fordította Vég Erzsébet)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com