Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Egész-ség

Nem mindig véd a szabad gyököktől

Tüdőrákot okozhat az E-vitamin?

Az E-vitamin – magas dózisban, táplálékkiegészítőként fogyasztva – növelheti a tüdőrák kialakulásának veszélyét. Egy kutatás során 77 000 embert vizsgáltak meg, akik napi 400 mg E-vitamint fogyasztottak. A vizsgált személyeknél 28%-kal nőtt a rák kialakulásának esélye.

2/2. oldal

Ideális esetben az E-vitamint vegyesen, a természetes tokoferolok és tokotrienolok széles családjában kellene fogyasztanunk (vagyis az E-vitamin teljes spektrumában), hogy kedvező hatása maximálisan érvényesüljön. S itt máris belebotlunk a fő problémába: az E-vitaminnal a kereskedelemben leginkább szintetikus formájában találkozunk, amivel valójában nem kellene élnünk, ha egészségünk megőrzése fontos nekünk. Ezt kiszűrendő, nem kell mást tennünk, mint figyelmesen elolvasni az élelmiszereken található címkéket. A természetes E-vitamint ugyanis „d-” előtaggal jelölik (d-alfa-tokoferol, d-béta-tokoferol), a szintetikust pedig „dl-” előtaggal. Ha az E-vitamint borostyánkősav vagy ecetsav hozzáadásával stabilizálják, akkor a kémiai neve tokoferolról tokoferilre változik (mint például a d-alfa-tokoferil-szukcinát esetében).

Szervezetünk könnyen megkülönbözteti egymástól a természetes és a szintetikus vitaminokat, és számos tanulmány kimutatta, hogy a természetes E-vitamin bioaktivitása két-háromszor nagyobb, mint az ugyanolyan mennyiségű szintetikus E-vitaminé.

Táplálékunk a legjobb E-vitamin forrásunk, nem a kiegészítők

A szabad gyökök életfolyamataink természetes melléktermékeiként jönnek létre. Az antioxidánsok, köztük az E-vitamin is, lekötik a felesleget, ugyanakkor hagyják, hogy a szabad gyökök maradéka teljesítse egyéb funkcióit, mint a levegő és az étel kémiai energiává történő átalakítását, immunrendszerünk megsegítését különböző kórokozók támadása esetén. Ez a finom egyensúly könnyen kibillenhet a túl sok vagy a túl kevés irányába.

A szabad gyökök felszámolása vagy drámai mértékű csökkentése valójában több problémát válthat ki, mint amennyit megold. Az „arany középút” adja meg a helyes mértéket: egészségünk megőrzéséhez éppen a megfelelő mennyiségre van szükség, se túl sokra, se túl kevésre.

Mit fogyasszunk?

Szervezetünk az önszabályozás tökéletes munkáját végzi el minden szinten, ha egészséges táplálékkal látjuk el és drasztikus mértékben csökkentjük a feldolgozott, tartósított élelmiszerek fogyasztását, amelyek mesterséges vegyi anyagok egész sorát tartalmazzák. A tokoferol és alvegyületei megtalálhatók az olajos magvakban (dió-, mandula- és mogyorófélékben), továbbá a zöld színű zöldségekben. A tokotrienolok természetes forrásait a pálmaolaj, a rizskorpa és az árpaolaj jelenti.

Az E-vitamin dr. Mercola szerint egészségünkre kedvező hatású, csodálatos antioxidáns, ám biztosnak kell lennünk abban, hogy a megfelelő forrásból jutunk hozzá. A friss zöldségben és az olajos magvakban gazdag táplálkozás rendszerint hozzájuttatja szervezetünket azokhoz a tápanyagokhoz, amelyekre szükségünk van a finom egyensúly megtartásához.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a zöldségfélék és az olajos magvak nemcsak E-vitaminban bővelkednek, hanem más természetes vegyi anyagok százait is tartalmazzák, amelyek együttes hatása sokkal többet ér, mint részeinek az összege. A szakember azt tanácsolja, hogy zöldségek vásárlásakor igyekezzünk helyi termesztésű bioárut vásárolni, hiszen az ilyen termékek általában magasabb koncentrációban tartalmazzák az esszenciális tápanyagokat.

(Forrás: Vitamin E Linked to Lung Cancer, angolból fordította Mészáros Csilla)

További információhoz l. a Vitaminkeresőnket!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com