Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Nagyvilág

Génmódosított rizst fejlesztettek ki Japánban

Egy japán kutatócsoport olyan rizsfajtát állított elő, amelytől azt várják, hogy enyhíti az allergiások tüneteit. Erről a Proceedings of the National Academy of Sciences című szakfolyóiratban számoltak be 2005 novemberében. A kutatócsoport nevében nyilatkozó Fumio Takaiwa kijelentette, hogy elsősorban a szénanáthával bajlódó milliókon szeretnének segíteni.

Minden ötödik japánnak virágpor-allergiája van. Takaiwa szerint az újfajta rizs enyhít majd a panaszaikon.

A kutatócsoport genetikailag módosított rizst kísérletezett ki, beépítve annak szerkezetébe egy allergiát kiváltó fehérjét, amely képes a szervezet immunrendszerét „felébreszteni”, és ily módon immunválaszt vált ki. A kísérletek során 4 héten át génmódosított rizzsel tápláltak egereket, és ennek nyomán azoknál kevesebb allergiás tünet jelentkezett, mint az egereknek a megszokott rizst fogyasztó kontrollcsoportjában.

Takaiwa úgy véli, hogy módszerük segítségével más gabonafélék is felruházhatók ezzel az allergiás panaszokat csökkentő sajátossággal. Példaként a kukoricát említette.

A kutatók azt tervezik, hogy a következő lépésben majmokon kísérleteznek majd, mielőtt megkezdenék a humán vizsgálatokat.

A szigetország közvéleménye egyébként általában gyanakvó a génmódosított élelmiszerekkel szemben. A kutatócsoport tagjai azonban derűlátók: úgy vélik, hogy a japánok végül is elfogadják majd a találmányukat.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com