Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 24. (sze) – György,Debóra
Itthon

„Génmanipuláció-mentes
Magyarországot” akcióhét

Április 17-26. között három városban (Budapesten, Törökszentmiklóson és Kalocsán) rendezték meg a Génmanipuláció-mentes Magyarországot akcióhetet, amelyet a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTvSZ) tagszervezetei és a Közép-Magyarországi Zöld Kör együtt szervezett.

Egy 5 méteres „génpiszkált” óriás kukoricával járták be Magyarországot, hogy felhívják a figyelmet a génmanipuláció veszélyeire. A kampány keretében aláírást gyűjtöttek újabb génmódosítás-mentes önkormányzatok létrehozásáért, hogy ezáltal biztosítsák Magyarország génmanipuláció-mentességét. Emellett az akción részt vevőknek lehetőségük nyílt arra is, hogy saját lakásukat, kertjüket, földjüket génmódosítás-mentes övezetté nyilvánítsák.

Génmanipuláció-mentes övezetek

Napról napra újabb tudományos eredmények mutatják ki a génmódosított növények termesztésének veszélyeit. A biotechnológiai cégek és az Egyesült Államok nyomására az Európai Bizottság mégis újabb génmódosított növények engedélyezésével próbálkozik. Erre válaszul jött létre a Génmódosítás-mentes Európát mozgalom, amelynek keretében gazdák, fogyasztók, vállalkozók, közösségek, önkormányzatok és régiók nyilvánították területüket génmanipuláció-mentes övezetté. Mára már 25 ország több mint 4500 önkormányzata, 200 régiója csatlakozott a hálózathoz.

Hazánkban eddig 74 település, a Nyugat-dunántúli és a Dél-dunántúli régió, valamint Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye közgyűlése nyilvánította területét génmódosítás-mentes övezetté. A kampány egyik célja volt, hogy még több település – köztük Budapest – és újabb megyék, régiók szánják el hasonló lépésre magukat, így biztosítva az ország génmanipuláció-mentességét.

Három év alatt 124%-os növekedés

2005 óta 124%-kal nőtt a génmódosítás-mentes övezetek száma Magyarországon. Az év elején Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye közgyűlései is csatlakoztak az egyre bővülő hálózathoz. Az MTvSZ különösen fontosnak tartja, hogy a Dunántúl nagy része után a fő gabonatermesztő övezetekben fekvő megyék is megtették ezt a lépést.

(Forrás: Magyar Természetvédők Szövetsége)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 nemtudom 2009-05-05 14:45:50
 
Az élőlények örökölhető tulajdonságai a DNS-ben,a génekben vannak eltárolva, ami nagyon hasonló pl egy számitógépes fájlhoz ahol 0-ak és 1-ek sorozata tárolja az információt, mint ahogyan a DNS-ben a bázispárok pl AT,GC,CG,TA,stb... sorozata. A természetben a folyamatosan létrejövő mutációk ezt a sorozatot módosítják véletlenszerűen, a "génmanipuláció" ugyan ezt teszi csak nem véletlenszerűen. Akkor miért is üldözzük a "génmanipuláció"-t ?
Ahogy a mesterséges változtatások úgy a természet is előtud állítani akár gyilkos kombinációkat is pl: most a "sertésinfluenza" virusa is hasonlóan jött létre.
Tehát a "génmanipuláció"-t üldözni,kb olyan mintha a költészetnek csak az lenne az elfogadott módja,hogy véletlenszerűen ütögetjük le a billentyűket addig amíg egyszer egy szép verset nem kapunk, és üldöznénk azt aki szavakból próbál verset fabrikálni!

http://nemteccik.hu/?q=node/22

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com