Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Homeopátia

Influenzák és homeopátia (2.)

Láz, légúti tünetek, köhögés

Az influenza homeopátiával történő megelőzéséről és kezeléséről szóló sorozatunk folytatásában további monokészítményeket ismertetünk. Nemcsak a láz, hanem a légúti tünetek, a köhögés csillapítására való homeopátiás szerekről is szól cikkében a szerző, dr. Lengyel Boglárka.

2/1. oldal

A hidegrázás vagy borzongás és magas láz esetén Aconitumot 15 vagy 30 CH-ban javasolhatunk, ha izzadás nélkül jelentkezik a láz. Az Aconitumra jellemző még, hogy nyugtalan, szorongó a beteg, az arca kipirult, bőre száraz, erős szívdobogásra és szomjúságra panaszkodik.

Ha a magas lázas betegnél megjelenik az izzadás, akkor Belladonnát adjunk 15 vagy 30 CH-ban. A Belladonna jellegzetessége az izzadás mellett a bőr forrósága, a nyálkahártyák szárazsága, az erős szomjúság vagy éppen a szomjúság hiánya, és a levert, nyugtalan beteg állapota rosszabbodik fényre, zajra és érintéstől. Pupillája tág, szeme fényre érzékenyek. Torka száraz és forró, főleg éjszaka erős köhögési rohamokkal küzd.

Fejfájás, csont- és izomfájdalmak

Ha a fejfájás hidegrázással, reszketéssel, verejtékezéssel, fáradtsággal, izomfájdalommal és izomlázzal jár, és a szomjúság hiányzik, a Gelsemium 15 vagy 30 CH-s hígítása alkalmazható. Enyhíti a látászavarral járó fejfájást és a félig csukott szemhéjak gyengeségét.

Ha hasogató csont- és ízületi fájdalmakkal jelentkezik a betegség, és feltűnő tünetként megjelenik a szemgolyók fájdalmassága, valamint a hideg víz kívánása, az Eupatorium perfoliatum 9 vagy 15 CH-s hígítása segíthet.

Ha a láz heves szomjúságérzettel és mozgásra enyhülő izomfájdalommal párosul, Rhus toxicodendront szedjünk 9 vagy 15 CH-ban. A Rhus toxicodendron feltűnő jellegzetessége még az ajakherpesz és néha a csalánkiütés megjelenése a bőrön. A beteg folyton izeg-mozog, nyugtalan, kívánja a meleget, borzong, és köhög, mihelyt kitakarózik. Jellegzetes a nyelv hegyének háromszög alakú pirossága.

A lázas mogorva, elutasító influenzás betegnél korán megjelenhet az ajakherpesz Natrium muriaticum állapotban is. A betegség kialakulását megelőzheti vagy a tüneteket rosszabbíthatja a szellemi megerőltetés, a kifáradás és az alváshiány. Heves, görcsös tüsszögés, híg orrváladék jellemző a betegre, aki mindenféle vigasztalást visszautasít.

Ha a lázas, mozdulatlanul fekvő beteg ingerlékeny és nyugalomra vágyik, miközben száraz, fájdalmas köhögése a legkisebb mozgásra is rosszabbodik, és erősödik minden köhögés, minden légvétel, beszéd vagy nyelés alkalmával, a torka nagyon száraz és egyszerre nagy mennyiségű hideg vizet iszik, Bryoniát adhatunk 9 CH-ban.

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com