Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Homeopátia

Influenzák és homeopátia (1.)

Klinikai kép, betegségmegelőzés

Hippokratész Kr. e. 412-ben számolt be először influenza megbetegedésről, és ugyanebben az időben említi leírásaiban a homeopátia alapelveként ismert hasonlósági elvet. A betegség tehát legalább annyi idős, mint a gyógymód, amelyet megelőzésre és kezelésre alkalmazhatunk.

Homeopátiás gyógyszerek alkalmazásával a betegség lefolyása gyorsítható, a tünetek enyhíthetők, a szövődmények kialakulása minimalizálható, a lábadozás időtartama pedig lerövidíthető.

Hogyan változnak az influenzavírusok?

A klasszikus influenza világjárványok kórokozói közül a vírusok A és B típusai azok, amelyek évről-évre a legnagyobb számú megbetegedéshez vezetnek. A vírusrészecskék – virionok – fertőzőképességét alapvetően a felületükön elhelyezkedő H és N jelű fehérjék (antigének) határozzák meg. Ezeknek a fehérjéknek a szerkezete nem stabil. Csak azok a virionok maradnak fertőzőképesek és tudnak terjedni, amelyeknek a felületén a genetikai változások révén némileg módosult szerkezetű antigének keletkeznek. Ebből ered az influenzavírusok állandó változása és ennek következménye, hogy egy adott évben átvészelt influenzafertőzés vagy védőoltás eredményeként kialakuló immunitás nem véd a fertőzésektől a következő években. Az állandó kisfokú változékonyság mellett az influenza A vírus felületi antigénjei teljesen ki is cserélődhetnek az emberi és állati influenza A vírusokkal történő kettős fertőzések kapcsán. Az ilyen genetikai kölcsönhatás eredményeként alakult ki az influenza A vírusnak az az altípusa, amely jelenleg is emberi megbetegedéseket okoz, vagyis a H1N1.

Az influenza klinikai képe sokféle lehet. A betegség több fázisban zajlik. A lappangási időszaka általában tünetmentes, egy-három napig tart, de a beteg ebben az időszakban már fertőzi a környezetében élőket. A betegség kialakulásának időszakában a tünetek hirtelen jelentkeznek – borzongással, elesettség-érzéssel, fáradékonysággal, fázékonysággal, rossz közérzettel, izomfájdalmakkal, erős fejfájással, lázzal. A tünetek kifejlődésének időszakában általános tünetként a fájdalmak dominánsak lehetnek, fej-, izom-, gerinc- és csontfájdalmak formájában, magas lázzal és a különféle nyálkahártyákon fellépő hurutos tünetek – nátha, szemkönnyezés, rekedtség, köhögés – jelentkezésével. A lábadozás időszaka gyengeségérzettel, elhúzódó köhögéssel járhat.

Megelőzésre: immunerősítő homeopátiás szerek

A betegség megelőzésére az immunrendszer működését kiegyensúlyozó, immunmoduláns hatású Echinacea alacsony hígítása használható. Az Echinacea napi rendszeres adása szükséges – időnkénti szünetek beiktatásával – a megfelelő hatás eléréséhez. A Vincetoxicum C15 vagy C30 is kifejezetten a vírusok elleni védekezést segíti. Heti 1-2-szeri bevétele ajánlatos. Az Echinaceával váltakozva célszerű alkalmazni. Az Oscillococcinum a tünetmentes időszakban heti egyszer egy tubus-dózis (fiola) adagban és később, a tünetek jelentkezése esetén egyaránt ajánlott készítmény.

Az influenza kezdeti tünetei közül jellemző lehet a hirtelen jelentkező magas láz és általános tünetként erős levertség és izomfájdalmak. A panaszok általában a fertőzést követően 24-48 órán belül kezdődnek. Ebben az esetben, amilyen gyorsan csak lehet, Oscillococcinumot adjunk, az első napon legalább 3 alkalommal egy fiolát, majd a következő napon 2 fiolát, a harmadik napon 1 fiolát. Az Oscillococcinum a betegség szempontjából fokozott kockázatnak kitett csoportokban különösen ajánlható, így gyermekközösségekben, idős embereknél, krónikus betegeknél.

A betegségmegelőzést szolgálja a megfelelő alkati szer alkalmazása, amely különösen személyre szabottan hat az immunrendszer, a védekező rendszer működésére.

Dr. Lengyel Boglárka
homeopata csecsemő- és gyermekgyógyász,
a Gyermekgyógyászat és homeopátia oldal szakértője,
elérhetősége: 1076 Budapest, Péterfy Sándor u. 8. Gyermekorvosi rendelő,
telefon: (06-1) 322-2885 vagy 06-20-953-9118

(Folytatjuk)

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com