Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Homeopátia

A szénanátha homeopátiás gyógyítása (2)

Monokészítmények heveny tünetekre

A kezelés és a gyógyítás összetett feladat. A kezelés célja, hogy az esetlegesen öröklött allergiás hajlam és a külső kiváltó, provokáló tényezők ellenére meg tudjuk előzni az allergia kialakulását vagy a már kialakult betegségben enyhülést és gyógyulást érjünk el.

2/1. oldal

Az allergiás beteg kezelésének nem nélkülözhetetlen feltétele, bár kétségkívül fontos támogatója az allergiavizsgálat. Kisgyermekeknél az immunrendszer éretlensége miatt bizonyos allergiavizsgálatok eredményei biztonsággal nem értékelhetők.

Homeopátiás megközelítésben a kezelés több szinten, több homeopátiás gyógyszer alkalmazásával történhet. Jogos igény a beteg részéről, hogy a kellemetlen akut tüneteire enyhülést találjon. Ezért a kezelés egyik alappillérét a tüneti szerek alkalmazás jelenti.

A megfelelő tüneti szer kiválasztása

Ezen gyógyszerek kiválasztása az allergiaszezonban jelentkező jellegzetes, különös, egyedi, sajátságos betegségtünetek megfigyelésével történik. Csupa olyan jellegzetesség nevesül, amellyel a beteg korábban nem törődött, hiszen senki sem kérdezett rá. Ilyen a tünetek pontos lokalizációja: orrszárny, orrhegy, garatfal viszketése, a testen megjelölhető oldaliság, milyen jellegű érzéseket tapasztal – csípő, szúró, feszítő –, valamint a modalitás. Ez utóbbi azokat a hatásokat jelenti, amelyek a tünetek és a beteg általános állapotát a jobbulás vagy a rosszabbodás irányában módosítják (pl. hidegre, melegre, érintésre, nedvességre való változás).

Akut szerként gyakran javasolható az Agaricus közepes hígításban, ha az orr, a külső és belső hallójárat, a lágyszájpad erős viszketésére panaszkodik a beteg, tüsszög végeláthatatlanul, de az orrában nincs váladék.

Allium cepa közepes vagy magas hígítását adhatjuk akkor, ha az orrváladék maró, vizes jellegű, heves tüsszögés rázza össze a beteget, erős könnyezés és fényérzékenység mutatkozik, és minden tünete rosszabbodást mutat melegben, zárt térben.

A parlagfű-allergiára jellemző tűrhetetlen, állandó vakarásra, dörzsölésre késztető szemviszketés az Ambrosia domináns tünete. Kísérő jellegzetesség a sok tüsszögés, a híg orrfolyás, orrvérzés, ugató vagy asztmatikus köhögés. Az Ambrosiát közepes hígításban javasoljuk.

Ha a szemhéjakon és az orrnyálkahártyán nagyfokú ödémát, vizenyőképződést tapasztalunk, erős orrdugulással, égő-szúró fájdalommal, amely melegre rosszabbodik és hidegre enyhül, gondoljunk az Apis mellificara, amit magas hígításban adjunk.

Ha az allergiás tünetek nagyon emlékeztetnek az Apisra, de a váladékok maróbbak, égetőbbek, kiterjedtebb a viszketés-érzet, és feltűnő a rekedtség, az orr belsejében érzett heves szúrkászó érzés, orrvérzés, maró orrfolyás és orrdugulás kíséretében, Arum triphyllum közepes hígítása javíthat az állapoton.

A szem, az orrlyuk, a szemek között az orrgyök, a lágy szájpad és külső hallójárat viszketése esetén, ha ez a viszketés égő érzettel társul, és ekcémás bőrelváltozás jelenik meg a szemhéjakon, az Arundo közepes hígítását javasoljuk.

A Carbo vegetebilisra is a rekedtség és az orrviszketéssel együtt megjelenő heves, megkönnyebbülést nem hozó tüsszögés a jellemző, és feltűnő lehet a köhögés asztmatikus, nehézlégzéses jellege, valamint a nagymértékű általános gyengeségérzet – csakúgy, mint az Arsenicum album esetében.

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com