Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Homeopátia

Influenzák és homeopátia (2.)

Láz, légúti tünetek, köhögés

Az influenza homeopátiával történő megelőzéséről és kezeléséről szóló sorozatunk folytatásában további monokészítményeket ismertetünk. Nemcsak a láz, hanem a légúti tünetek, a köhögés csillapítására való homeopátiás szerekről is szól cikkében a szerző, dr. Lengyel Boglárka.

2/2. oldal

A hasonlóan ingerlékeny betegnek, ha borzong, fejfájásra és torokfájásra panaszkodik, nappal folyik az orra, éjjel viszont dugul, szemei könnyeznek, sokat tüsszög, főleg reggelente és hideg hatására, és a betegsége nagy italozás vagy érzelmi stressz után alakul ki, adjunk Nux vomica 9 vagy 15 CH-t.

Ha a láz nem emelkedik 38,5 fok fölé, gondoljunk a Ferrum phosphoricumra és adjuk 9 vagy 15 CH-ban. Megerősíti ezt a szert, ha a beteg vérszegény, gyenge, orrvérzésre hajlamos, fülfájása és száraz köhögése jelentkezik.

Torokfájás, orrdugulás, köhögés, tüsszögés

Láz és általános tünetek mellett megjelenő, jellegzetes légúti tünetek esetén, ha száraz nyálkahártyákon érzett torokkaparással, torokfájással jelentkezik, javasolható a Homeogene 9 komplex készítmény. A száraz és forró torokra a Belladonna, vagy a száraz köhögésre a Bryonia 9 CH-s hígítása.

A forró torok érzetével járó gyulladásra, ha a beteg gombócérzetre is panaszkodik, és a fájdalom jellemzően a fülek felé sugárzik, miközben lepedékes a nyelve és sötétvörös a torok nyálkahártyája, adhatunk Phytolacca 15 CH-t. Jellemző erre a szerre a kisízületek, a kéz- és a láb ízületeinek fájdalma.

Maró, vizes nátha, tüsszögés esetén a Coryzalia komplex készítmény is javasolható vagy az Eupatorium perfoliatum 9 CH-ban adható, ha a maró náthától kisebesedik a beteg orrnyílása vagy szájszöglete.

A Gelsemiumra jellemzően dugult orrból a maró nátha úgy folyik, mintha forró víz volna. A mellkasban megjelenő, szegycsont mögötti csiklandozó irritációval kísért száraz köhögés a Rhus toxicodendron tünete. Ha a vírusfertőzéshez nagyon gyorsan görcsös köhögés, sárga orrváladékozás és gennyes torokgyulladás társul, kifejezett gyengeségérzettel, a Sulfur iodatum 9 vagy 15 CH-s hígításából adjunk.

A Drosera 9 vagy 15 CH-ban a vírus által kiváltott, ugató köhögés szere, amely rekedtséggel és torokkaparás-érzettel jár. A Dulcamara állapotra a dugult orr, vizes orrváladék, heves tüsszögés, szemhéjduzzanat jellemző. A beteg jobban érzi magát zárt helyiségben. Szorítást érez a mellkasában és rekedtséggel járó köhögés kínozhatja. A száraz és a hurutos köhögés tüneteit egyaránt jól enyhíti a folyékony komplex homeopátiás készítmény, a Stodal szirup, amelyből gyerekeknek 3-5 alkalommal 1 teáskanállal, felnőtteknek 1 evőkanállal javasolt bevenni.

Dr. Lengyel Boglárka
homeopata csecsemő- és gyermekgyógyász,
a Gyermekgyógyászat és homeopátia oldal szakértője,
http://homeopatia.proboards.com/index.cgi
elérhetősége: 1076 Budapest, Péterfy Sándor u. 8. Gyermekorvosi rendelő,
telefon: (06-1) 322-2885 vagy 06-20-953-9118

(Folytatjuk)

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com