KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 21. (va) – Konrád
Homeopátia

A homeopátia kézikönyve (6.)

Egészség, betegség homeopátiás szemmel

A magyar nyelv egyik csodája az EGÉSZSÉG (EGÉSZ-SÉG) szó, mely egyben rendkívül tömör definíciónak is tekinthető. Az egészség érték, karbantartása szükséglet, ha elveszítjük, akkor biztonságérzetünk vész el. Lássuk, mint mond róla az Egészségügyi Világszervezet (WHO)?

3/2. oldal

Holisztikus szemlélet

David Seedhouse meghatározása: Az egészség optimális állapota egyenlő azon feltételek összességével, amelyek megléte esetén az egyén kibontakoztathatja a számára adott lehetőségek összességét.

Ez a meghatározás lehetőséget ad arra, hogy egyénileg mást és mást tartsunk egészségnek, de szükséges a feltételek figyelembevétele is. (A feltételek közé tartozik, hogy az egyén megfelelő táplálékhoz jusson, az időjárás viszontagságaitól védve legyen, hogy hozzáférjen minden olyan információhoz, amelynek hatása van az életére, hogy megértse: közösségi lényként csak addig mehet a kibontakozással, amíg azzal másokat ugyanebben nem gátol.)

Az ökológiai definíció szerint: „Az egészség az emberi szervezet és a környezet dinamikus – a változásokhoz állandóan alkalmazkodó – egyensúlyi állapota, amely lehetővé teszi az ember harmonikus testi, lelki, szellemi fejlődését, hosszú, aktív életét.”

A holisztikus megközelítés szerint az egészség általános meghatározói és dimenziói, fizikai állapot, lelki, szociális és spirituális biztonság – ökológiai-epidemiológiai interakcióban vannak a genetikus, környezeti és egyéni tényezőkkel. (Vergeer F, Leeuwe J)

A homeopátiás megközelítés bemutatása előtt álljon itt két jogosan nagyhírű orvos gondolata az egészség-betegség kérdéséről. Ők nem voltak homeopaták, de szemléletük teljesen megfelelt a homeopátia elveinek. Szerették volna, ha mindez az orvoslás egészére igazzá válik.

Két híres orvos felfogása

Albert Schweitzer: „Ez állítólag szakmai titok, én mégis elmondom Önöknek. Mi, orvosok semmit sem tehetünk, csupán segítjük és bátorítjuk azt az orvost, aki Önökben lakik.”

James Paget: „Ahogyan két személy egészségesen nem teljesen egyforma, úgy betegség idején sem azonosak, ezért egyetlen diagnózis sem teljes és pontos, amíg nem foglalja magába a beteg személyes jellemzőit, testi és lelki alkatát.”

Homeopata megközelítés

A homeopaták megközelítése a holisztikus felfogáshoz áll legközelebb. Betegünk számára a megfelelő homeopátiás gyógyszert csak akkor találhatjuk meg, ha testi, lelki, mentális alapállapotát és betegségének tüneteit egyaránt megismerjük. Figyelembe vesszük ezenkívül azokat a külső fizikai és lelki hatásokat, melyek őt születése, sőt fogantatása előtt érték, valamint családi előtörténetét is.

Ezért olyan hosszú és részletes egy homeopátiás anamnézis felvétele. És ezért mondhatjuk, hogy a homeopátiás gyógyszer megtalálása csak a beteg és gyógyítója közös, kemény munkájának eredménye lehet. Gyógyultnak is csak akkor tekintjük a beteget, ha egyaránt jól van testi, lelki, mentális és energetikai szinten. A tünetek megszűnése, hiánya nem egyenlő az egészséggel!!!

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com