Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Életmód

Hogyan tartsuk fenn az egyensúlyt?

Savas és lúgos hatású élelmiszerek

Testünk elsavasodása csökkenti többek között a kötőszövet tápanyagokat és bomlástermékeket áteresztő képességét, és a szövetgyengeség narancsbőr formájában látható válik. A savtúltengés a vesék tartós megterhelésével jár, és hosszú távon csontritkulást idézhet elő.

2/2. oldal

Lúgosító élelmiszerek:
Burgonya, zöldségek, gyümölcsök, nyers tej és néhány sajtfajta, a legtöbb fűszernövény. A bázisképzés éllovasainak számítanak a sötétzöld leveles saláták. A szárított gyümölcsök is, különösen a datolya, a füge és a mazsola, kiváló lúgosító táplálékok.

Semleges kémhatású élelmiszerek:
Víz, vaj, hidegen sajtolt olajok, diófélék.

Ha a pH-érték a vérben 7,36 alatt van, akkor acidózisról beszélünk. A referenciaérték (ami orvosi szempontból még megfelelőnek minősül – a szerk.) 7,36 és 7,44 között található. Ha e fölött az érték fölött van, akkor alkalózissal van dolgunk. Az akut savasodásnak (acidózis) vagy ellentétének (alkalózis) a jelensége mind a vér, mind pedig a szövetek szintjén jól ismert az orvoslásban, különösen az intenzív ellátásban. A lúgos hatású táplálkozás koncepciójában mindazonáltal nem az (artériás) vér akut acidózisáról vagy alkalózisáról van szó, hanem kizárólag a véren kívüli testszövetek krónikus elsavasodásáról.

A bevett orvosi gyógymódokat kiegészítő, úgynevezett komplementer medicinában számos tünetet a savtúltengésre vezetnek vissza: a gyomorégést, a krónikus gyomor-bélzavarokat (pl. Candida albicans), a narancsbőrt, a hajhullást, a haj- és körömtöredezést, a különböző bőrproblémákat, a reumát, a köszvényt, a cukorbetegséget, a csontritkulást, különféle fájdalmakat, valamint a meggyengült immunrendszert. Az úgynevezett bázikus táplálkozást mintegy 1970 óta alkalmazzák az alternatív, illetve a komplementer gyógyászatban.

Tanácsok a sav-bázis egyensúly megőrzéséhez

Alapvető fontosságú tanács: a – lehetőség szerinti sovány – húst vagy halat nagy adag, zsírszegényen elkészített zöldséggel vagy burgonyával együtt fogyassza el, hiszen kb. 250 g zöldség vagy gyümölcs kiegyenlíti azt a savmennyiséget, amely 100 g hús, hal vagy gabona elfogyasztásakor képződik.

Reggeli étkezés:
A kávé és a fekete tea vízrablók, elfogyasztásuk után a testben kevesebb folyadék lesz, mint azt megelőzően. Ha semmiképpen sem tud lemondani megszokott reggeli kávéjáról, akkor mindenképpen igyon meg utána egy nagy pohár vizet. Friss gyümölcs, müzli, hígított gyümölcslé, méz és aszalt gyümölcsök változatossá tehetik a reggelijét.

Dél:
Ideális időpont ahhoz, hogy a bázisok java részét a szervezetébe juttassa. A zöldséglevesek és a fűszerek kiváló lúgosítók. Fehérjebevitelkor részesítse előnyben a növényi eredetű élelmiszereket (pl. babot), ezáltal könnyebben kerül bázistúlsúlyba, kevesebb zsiradékot fogyaszt, és még a bevitt kalóriával is takarékoskodik. A folyadékbevitel fontos ahhoz, hogy a keletkező savak a vesén keresztül kiválasztódhassanak. A csapvíz és a szénsavmentes ásványvíz semlegesek, a gyógynövényteák ásványi anyaghoz is juttatnak, így folyadékbevitelre ideálisak.

Délután:
Az anyagcsere-folyamatok lassabban mennek végbe, emiatt néhány élelmiszer erősebben erjed, pl. friss gyümölcsök, saláták, nyers koszt. Gondoljon erre, ha felfúvódásra hajlamos.

Este:
Csak kis adag ételt vacsorázzon, jól megrágva, lehetőség szerint 19 óra előtt.

(Forrás: Entsäuern: Gesunde Ernährung im Säure-Basen-Gleichgewicht, németből fordította Mészáros Csilla)

Nyelvtanítás, korrepetálás, fordítás bölcsész-nyelvtanárnál: (30)-587-9517 (x)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com