Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Egész-ség

Népbetegség a metabolikus szindróma

Nem kell lemondani a szexről!

A relatív jólét, a stressz, a mozgás hiánya vezetett oda, hogy mára népbetegség lett a metabolikus szindróma, azaz például az elhízás, a magas vérnyomás- és vércukorszint. A férfiak duplán veszélyeztetettek, mivel szexuális „működésükhöz” nagyon is szükséges a jó keringés.

2/2. oldal

A férfiak duplán veszélyeztettek

Metabolikus szindróma esetén felerősödik az érelmeszesedés folyamata, ez az artériák egyik leggyakoribb megbetegedése. Az elváltozás tudományos elnevezése az arteriosclerosis (verőér-keményedés, érelmeszesedés) vagy az atherosclerosis (az artériafal megkeményedésével járó érelmeszesedés). Ha lefordítjuk a szakkifejezéseket, sokat elárulnak a betegségről. Az arteriosclerosis fogalma az arteria (artéria) és scleros (kemény) görög szavakból tevődik össze. Ezek egyben az artéria-elmeszesedés jellegzetes jegyeihez vezetnek: az artériák fala megkeményedik és megvastagodik. Az atherosclerosis kifejezésben a görög athere szó rejlik, ami „búzalisztpépet” jelent. Ebben az esetben az érintett artériaterületek – az ér felmetszése után – kissé a lisztpépre emlékeztetnek.

Talán kevéssé ismert tény, hogy a merevedési zavar hátterében sokszor valamilyen keringési betegség húzódik meg. Ráadásul ez a kockázat a 40-es éveikben járó, a szexuális étvágyat tekintve aktív férfiakat is érinti. Az erekcióhoz ugyanis nemcsak szexuális ingerre, hanem jól működő érrendszerre is szükség van, mivel a barlangos testek vérrel való telítődése a keringéssel összefüggő folyamat. Márpedig a merevedési zavarral küzdő magyar férfiak több mint a felénél diagnosztizálható valamely társbetegség: cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség, illetve a hormonháztartás vagy a pajzsmirigyműködés zavara.

Sokan csak a merevedési zavar bekövetkeztekor fordulnak orvoshoz – vagy akkor sem. Nemegyszer azonban ilyenkor már nagyobb baj van, mint ha időben kezeltették volna addig ártalmatlannak vélt tüneteiket. Pedig a bajt meg is lehetne előzni: az egészséges életmód – például a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás mellőzése, az étkezésre való odafigyelés – a szív- és az érrendszeri betegségek mellett a merevedési problémák rizikóját is csökkentheti.

Nem kell lemondani a szexről

Ha a metabolikus szindróma tüneteként már jelentkezett a merevedési zavar, akkor sem kell lemondani a szexuális örömökről. Létezik ugyanis gyógyszeres terápia, amely az alapbetegségekre felírt gyógyszerekkel együtt is szedhető. Sőt, a megfelelő gyógyszeres terápia beállítása mellett ajánlott is a mértékletes nemi élet, hiszen felér egy alapos testmozgással.

A merevedési zavarra az urológus vagy az andrológus írja fel a gyógyszert, amelyet legtöbbször lehet más, keringési betegségekre felírt készítményekkel együtt is használni. Néhány kivétel azonban van, ezért fontos, hogy a páciens tájékoztassa kezelőorvosait, hogy melyik problémájára milyen gyógyszert szed. Ezzel együtt tudni kell, hogy a merevedési zavar megelőzésének legjobb módszere a megfelelő életmód, amellyel több más, súlyosabb betegséget is kivédhetünk. Ez természetesen a nőkre is vonatkozik.

Mi lehet tehát a megelőzés és a megoldás? A legújabb kutatások szerint a metabolikus szindróma szoros összefüggésben van az anyagcserével, vagyis a táplálék feldolgozásának módjával. Normális körülmények között a táplálék cukor és egyéb alapvegyületek formájában kerül a vérkeringésbe. A vércukorszint megemelkedésekor a hasnyálmirigy inzulint termel. A sejtekhez kapcsolódó inzulin lehetővé teszi a glukóz bejutását, amelyből a sejtben energia keletkezik. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a sejtek nem képesek reagálni az inzulinra. Egyes kutatások szerint ez az inzulinrezisztens állapot áll a metabolikus szindróma kialakulásának hátterében.

Hatásos módja lehet az inzulinrezisztencia megelőzésének és csökkentésének – nem lehet elégszer hangsúlyozni! – az egészséges táplálkozás és a mindennapi testmozgás. Negyvenéves kor felett azonban indokolt rendszeres kontrollal, szükség esetén kezeléssel kiküszöbölni ezt az alattomosan romboló betegséget.

(Forrás: Presolver)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com