Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Egész-ség

Redők, bimbók, lepedék

A nyelv is árulkodik a betegségünkről

Az ókori gyógyítók a betegségek megállapításakor sikerrel alkalmazták pácienseik külsejének megfigyelését. Ily módon sok hasznos információt lehet kapni a kéz, az arc, a nyelv, a bőr állapotának elemzésével. Érdemes tehát a tükör elé állni, és tanulmányozni a nyelvünket!

Mint kutatásokból kiderült, a különféle betegségek nyomot hagyhatnak az ember nyelvén is. Emlékezzünk csak arra, hogy a nyelv minden egyes zónája kapcsolatban van a szervezet egy meghatározott szervével. Az egészséges emberre jellemző, hogy nyelvét a halvány rózsaszínű szín, az egyenletes redőzöttség és a jól látható ízlelőbimbók jellemzik.

A redőzöttség például a gerincoszlop egészségéről beszél. A nyelv hegyén a görbe redők jelzik a nyaki oszteokondrózist (szó szerinti jelentése: csonthalál, jellegzetessége, hogy a vérellátás megszakad az érintett csontok elsődleges és másodlagos csontosodási magja között – a szerk.). Ez a betegség valószínűleg az ülő életvitel, a számítógép előtt vagy az íróasztal mögött végzett hosszú idejű munkavégzés következménye.

A nyelv közepén megfigyelhető redőelhajlás a deréktáji oszteokondrózist sejteti. Ez általában a hivatásos gépkocsivezetők vagy olyan emberek betegsége, akik nagyon sokat vezetnek gépjárművet.

Ha vörös a hegye...

A nyelv hegyének kivörösödése biztos jele a gyenge szívműködésnek, a kezdődő ischaemiás (vérellátási hiányosságra utaló) szívbetegségnek. A tüdő betegségeiről a nyelv szélein, annak hegye felé létrejövő elváltozásokról ítélhetünk. Szív- és tüdőbetegségekben többnyire a dohányosok szenvednek, ezért a hasonló elváltozások megjelenése a nyelvükön igazán komoly ok lehet a dohányzás abbahagyására!

Ha a nyelven sárga lepedék jelenik meg, és a páciens nem fogyaszt erős teát vagy kávét, akkor feltehetőleg májbeteg vagy krónikus vastagbélgyulladásban (colitisben) szenved.

A nyelv gyökénél lévő lepedék a vesék vagy a gyomor és a bélrendszer működésének elégtelen működéséről árulkodik.

Ha a nyelven megjelennek a fogak lenyomatai – ez a diszbakteriózis (erjedés, rothadás a bélben) jele lehet, ami a táplálkozás hibáira utal.

A nyelv remegése idegrendszeri problémákra hívhatja fel a figyelmet.

A nyelven lévő berepedések utalhatnak a vér-, a hormonrendszer vagy a vesék betegségeire.

Ápolja a nyelvét is!

A szervezet nem megfelelő működéséről ugyancsak fontos jelzést adhat az ízérzékelés csökkenése, hiszen éppen a nyelvünkön találhatók azok az ízlelőbimbók, amelyek lehetővé teszik számunkra a különböző ízek érzékelését. Ha ízérzékelésünket nem érezzük tökéletesnek, akkor az ideg- vagy a hormonrendszer valamilyen betegségéről lehet szó.

A gyógyszerek túladagolása – különösen az antibiotikumoké – a szervezetben a fentiekkel megegyező reakciókat válthat ki, a nyelvünkön ekkor megjelennek ezek tünetei. Ez az úgynevezett „gyógyszerbetegség”. Többek között ezért sem ajánlott az öngyógyítás, az ellenőrzés nélküli gyógyszerszedés.

A fogmosás mellett feltétlenül szükséges foglalkoznunk a nyelvünk higiéniájával is. Erre a célra fel lehet használni egy puha kefét, kiskanalat (a lepedék eltávolítására), vagy öblögessük a szájüreget különféle gyógynövények (málna, útifű, csalán, kamilla, gyermekláncfű) ázatával. Figyeljünk tehát a nyelvünkre, mert a „nyelvdiagnózis” nagyon fontos lehet. Ha elváltozásokat fedezünk fel a nyelvünkön, időben forduljunk orvoshoz vagy természetgyógyászhoz!

(Forrás: Ladynice.ru, oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)

Oroszból és oroszra műszaki fordítást, üzleti levelezést vállal profi fordító.
E-mail: erdesz.maria@t-online.hu
Telefon: 06 (20) 226-3771.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com