Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Egész-ség

A széllel érkező Külső Gonosz

Az immunerősítés a gyomorban kezdődik

A globális felmelegedés egyik „áldása”, hogy lassan összemosódnak az évszakok. Néhány éve jóformán már nincs se tavasz, se ősz – csak a naptárban, és egy kicsit a nyirkosságban, a ködben, az esőben. Szervezetünk azonban nehezen alkalmazkodik a hőmérséklet-változásokhoz.

2/1. oldal

Az immunerősítés a gyomorban kezdődikNyáron – optimális esetben – feltöltöttük vitaminraktárunkat, és ezt szinte máris kénytelenek leszünk felhasználni. Augusztus végétől folyamatosan csökkenni kezd a napos órák száma, ezzel megkezdődik a befelé fordulás, a felkészülés a télre. Az emberi szervezet energetikai rendszere is reagál, őszire vált. Ehhez képest alakul a betegségek természete is. Hiszen más a kórokozók közege a száraz, napsütéses, fényben dús évszakban és más, amikor ennek éppen az ellenkezője jön el.

Az „egészség-megmaradás” törvénye más-más normákat határoz meg a táplálkozás, a mozgás, a lelkiállapot tekintetében. Ha ezek a tényezők rendben vannak, akkor a külső körülményeknek, az ellenséges kórokozóknak lényegesen nehezebb dolguk van.

Védjük a talpat, a hasat

Őszre fordulva a betegségek első számú előidézője a csúnya időjárás. A megfázások megelőzésének hagyományos, hétköznapi módja a meleg, réteges öltözködés. Hogy hol vannak azok a bizonyos szélpontok, ahol – a kínaiak szerint – a széllel érkezik a „Külső Gonosz”? A nyak hátsó részén, a tarkón.

A jellegzetesen légúti betegségeket okozó baktériumok és vírusok imádják az őszt. A garbó, a sál, a felhajtott kabátgallér máris jó első számú védőbástyának. Ezen kívül különösen a talpunkat, a hasunkat, a derekunkat, a vesénket kell védeni a hidegtől. Ha átjár bennünket a nedvesség, fáradékonysággal reagálunk. A vékony cipő, zokni, a nem eléggé védett, kilátszó has biztos módszere a vese megbetegítésének.

Bármilyen is az idő, azért ősszel is mindig van napfény, ezért naponta legalább 5 percre fordítsuk arcunkat a Nap felé. Sokat segít a védekezésben. A hagyományos kínai gyógyítás szerint hatékony védelmet nyújt a megfelelő táplálkozás is.

A vitaminraktárak feltöltése

Az ősz is tartogat természetes vitaminforrást. Ilyenkor itt az alma, a körte, a szőlő, az őszibarack, a dió. Hasznosak, értékesek, mert elraktározták, begyűjtötték a Nap energiáját. Ősszel tehát folytathatjuk a nyári tartalékolást, hiszen nyakunkon a tél. Ilyenkor ne méregtelenítsünk, mert semmi értelme. Vitaminokat és ásványi anyagokat lehetőleg természetes formában vegyünk magunkhoz (nagyon jó a csipkebogyó, az Aloe vera). Az ősi ginszeng is jól jön ilyenkor, de csak a rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztásától várható tartós eredmény. (Állítólag azért vigyázni kell vele, mert gyulladásos betegségek esetén fokozhatja a gyulladást.) A megfázás megelőzésére emellett rendelkezésre áll sok homeopátiás szer is.

A vírusok az ősz beköszöntével éppen akkor élénkülnek meg, amikor a mi immunitásunk csökken. A lehűlt test „csökkentett immunmódban” működik, és ezt még tovább ronthatja például a stressz. Az utálatos őszi betegségek elleni harcban koncentráljunk a C-vitaminra (csipkebogyó, fekete ribizli, citrusfélék, brokkoli, kivi).

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com