Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 24. (sze) – György,Debóra
Egész-ség

A széllel érkező Külső Gonosz

Az immunerősítés a gyomorban kezdődik

A globális felmelegedés egyik „áldása”, hogy lassan összemosódnak az évszakok. Néhány éve jóformán már nincs se tavasz, se ősz – csak a naptárban, és egy kicsit a nyirkosságban, a ködben, az esőben. Szervezetünk azonban nehezen alkalmazkodik a hőmérséklet-változásokhoz.

2/2. oldal

Immunerősítés a gyomorban

Az immunerősítés a gyomorban kezdődikItt álljunk meg egy szóra! A C-vitamin rendszeres napi túlfogyasztása (500 mg feletti adag felesleges) károsíthatja a vesét. Számoljunk! 10 dkg narancsban, citromban, mandarinban, grapefruitban kb. 40-50 mg C-vitamin található, ez 1/3-át fedezi egy felnőtt ember napi C-vitamin szükségletének.

Az A-vitaminhoz állati eredetű termékekhez például májból, tojásból, vajból és csukamájolajból juthatunk. A zsírban oldódó E-vitamint a búzacsíra, a szója, a növényi olajok, a brokkoli, a hántolatlan gabonamagvak és a tojás tartalmazza. Kevesen tudják, hogy a szelén kifejezetten jó immunerősítő. A búzacsírát, a korpát, a korpás kenyeret, a tonhalat, a vöröshagymát és a paradicsomot ajánljuk. Hasonlóan jó barátunk ősszel a cink, amely nem baj, ha kombinált vitamin- és ásványianyag-kiegészítőkkel jut a szervezetbe, de tartalmazzák a belsőségek, a hús, a gomba, a hántolatlan gabonafélék és a sörélesztő is.

Az immunerősítés a gyomorban kezdődik, ott dől el, hogy a szervezetünk ki tudja-e vonni a táplálékokból a vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat. Itt tisztul meg a táplálék – a gyomorsav hatására – a kóros baktériumoktól, gombáktól, vírusoktól. A nagyon savas közeg elősegíti az ételekben lévő fehérjék, a vas és a kalcium hatékony hasznosítását. Alapos rágás hiányában, a túlzott cukorfogyasztás, a fehér lisztből készült ételek mértéktelen fogyasztása csökkent gyomorsav-termeléshez vezet. Nagyon jó hatással van az emésztésre az alma. Étkezések között 1 alma szabályozza a savháztartást és könnyíti az emésztést. Étkezés közben ne igyunk folyadékot, mert hígul az emésztőnedv, ám kifejezetten jót tesz, ha étkezések előtt citromlevet vagy vízzel hígított almaecetet iszunk.

Zsálya, hárs és társaik

A bélrendszer a jó egészség és a vitalitás központja. A belekben élő baktériumok – a bélflóra – a táplálék egyes részeinek lebontása mellett néhány vitamin (különösen a B-vitaminok) termeléséért és a számunkra nem kívánatos kórokozó baktériumok, gombák és vírusok megsemmisítéséért is felelős. Óvjuk bélflóránkat, együnk rendszeresen élőflórás joghurtokat!

Tartsunk otthon a nátha, meghűlés ellen eredményesen használható gyógynövényeket. A bíborszínű kasvirág (echinacea) igen jó megelőzésre. Gyógyszertárakban kapható alkoholos kivonatát az őszi-téli időszakban folyamatosan szedhetjük, de egyhetes kúra után egy hét szünetet kell tartani.

Ha betegség tüneteit észleljük magunkon, használjuk ki a következő gyógynövények gyulladásgátló, lázcsillapító, nyákoldó, izzasztó és immunerősítő hatását: csalánlevél, kakukkfű, keskeny levelű útifű, hársfavirág, fehérmályva-gyökér, édesgyökér, ezerjófű, zsályalevél, bodzavirág, borsmentalevél, fűzfakéreg és kamillavirág. Akár teakeverékként, akár külön-külön fogyasztva a főzeteket, jó hatásra számíthatunk, kellemes élményben lesz részünk.


(Forrás: Családinet)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com