KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 18. (csü) – Andrea,Ilma
Egész-ség

Rákkeltő és egészséges húsféleségek
– hogyan válasszunk, mire ügyeljünk

Elég naponta csak fél pár virslit vagy 5 dkg kolbászt megennünk ahhoz, hogy jelentősen emelkedjen napjaink egyik legsúlyosabb rákbetegsége, a bélrák kialakulásának kockázata. Mindenféle feldolgozott húskészítmény, a sonka, a szalámi is veszélyes ebből a szempontból.

2/2. oldal

Ezzel még nem ér véget azon adalékanyagok sora, amelyek miatt nem ajánlottak ezek a húskészítmények. Ha meglátjuk a címkén, hogy az adott húskészítmény „mechanikusan nyert húst”, vagyis csontozás után a csontokról mechanikus úton eltávolított, pástétomszerű húst is tartalmaz, tegyük vissza azonnal a polcra. A mechanikusan nyert hús fogyasztása állítólag biztonságos, ám 2004-ben az összes mechanikusan nyert marhahúst kivonták a hamburgerből és hasonló húskészítményekből, mert kergemarha-kórt okozhat. Továbbra is kapható azonban a mechanikusan nyert sertés-, csirke- és pulykahús, ezért nem árt az óvatosság.

Hogyan válasszunk egészséges húst?

Dr, Mercola egyetért a Nemzetközi Rákkutatási Alap azon ajánlásával, hogy kerüljük az összes tartósítószerrel kezelt húst és húskészítményt. Válasszunk más, kiváló minőségű, igazán tápláló húst. Lássuk, mire figyeljünk és mit kerüljünk el, ha alkalomadtán kolbászt vagy sonkát szeretnénk venni:

  • Vásároljunk biohúst, vagyis olyan állat húsát, amelyet fűvel etettek vagy a szabadban legeltettek.
  • Keressünk olyan „kezeletlen” készítményeket, amelyek nem tartalmaznak nitrátokat.
  • Válasszunk olyan húst, amely 100%-ban marhahús, 100%-ban csirkehús stb. Egyedül így kerülhetjük el, hogy a húsban ne legyen egyéb hozzáadott anyag, például csirkebőr.
  • Kerüljünk minden olyan húsféleséget, amely nátriumglutamátot, fruktóz tartalmú kukoricaszirupot, tartósítószereket, mesterséges színezéket vagy ízfokozókat tartalmaz.
  • Az lenne az ideális, ha egy ismerős, helyi gazdától szereznénk be húst és húskészítményeket. Tőle megkérdezhetjük ugyanis, mit tartalmaznak a termékei. Ezek sem jelentenek ugyan tökéletes táplálékot, hiszen feldolgozott termékek, ám még mindig jobbnak bizonyulnak a piacon kapható összes többi feldolgozott húskészítménynél.

Egészséges főzési technikák

Mi a húsevés szempontjából a legegészségesebb választás? Először is mindenkinek meg kellene határoznia táplálkozási típusát, vagyis meg kellene tudnia, mi tesz igazán jót a szervezetének: a vörös hús (például a marhahús), a fehér húsú csirke, a sötét húsú csirke vagy ezek kombinációja. A következő lépés, amit megtehet, hogy helyi, megbízható gazdától vásárol biohúst. Figyeljünk arra is, hogy rövid ideig, alacsony hőmérsékleten főzzük a húst. Így elkerülhetjük, hogy a magas hőmérséklet hatására mérgező, heterociklikus aminok keletkezzenek.

Dr. Mercola személy szerint többnyire nyers húst eszik, mivel főzés hatására a legtöbb étel elveszíti tápértéke nagy részét. Ám arra nagyon ügyel, hogy a nyersen fogyasztott hús kiváló minőségű legyen és megbízható forrásból származzon, ami kizárja a fertőzés veszélyét.

Amennyiben a nyers hús fogyasztása nincs ínyünkre, akkor az is jó megoldást jelenthet a főzés során keletkező heterociklikus aminok elkerülésére, ha a hús külsejét rövid idő alatt kiszárítjuk, azután kissé megfőzzük vagy félig nyersre főzzük. Ily módon kiemelhetjük a hús ízét, ugyanakkor nagymértékben csökkenthetjük a hozzáadott anyagok megfőzésével járó egészségkárosító hatásokat.

(Forrás: Eating Just One Sausage a Day Raises Your Cancer Risk By 20 Percent, Mercola.com, angolból fordította Mészáros Csilla)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com