Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Egész-ség

A brokkoli fogyasztása jelentősen
csökkentheti a rák kockázatát

Jól ismerjük a brokkoli vagy a káposzta egészségvédő, jótékony hatásait. De mit tegyen, aki nincs oda értük? Nos, örülhetünk a jó hírnek: brokkolit elegendő havonta csupán háromszor fogyasztani ahhoz, hogy jelentősen csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát.

Mindezt egy amerikai vizsgálat eredményei támasztják alá. Az egyesült államokbeli Buffalóban található Roswell Park Rákkutató Intézet munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a havonta mindössze három alkalommal fogyasztott brokkoli vagy káposzta mintegy 40%-kal csökkenti a húgyhólyagrák kialakulásának kockázatát. Kutatási eredményeiket az amerikai rákkutatók Philadelphiában tartott konferenciáján tették közzé.

Húgyhólyagrákban szenvedők étkezési szokásai

A vizsgálatban 1000 ember vett részt, közülük 275-en húgyhólyagrákosak voltak, míg a többiek nem szenvedtek rákban. Valamennyi résztvevőt kikérdezték étkezési szokásairól, különös tekintettel a káposzta és a brokkoli (keresztesvirágú zöldségek) fogyasztására. Mint ismeretes, a keresztesvirágúak nagy mennyiségben tartalmaznak izo-tiocianátokat. Ezeket a vegyületeket a szakemberek úgy tartják számon, hogy csökkentik a rák kialakulásának kockázatát.

A kutatók úgy találták, hogy az a dohányos, aki keresztesvirágú zöldségekből havonta háromnál kevesebb alkalommal fogyaszt, a hólyagrák kialakulása szempontjából a legnagyobb kockázattal néz szembe. Azoknál viszont, akik nyers keresztesvirágú zöldségeket havonta legalább három alkalommal fogyasztanak, a rák kialakulásának a kockázata 40%-kal kisebb azokhoz képest, akik ritkábban esznek ilyen zöldségféléket. Ugyancsak 40%-os különbséget mértek a dohányosok két csoportja, a havonta legalább háromszor keresztesvirágú zöldségeket fogyasztók és a velük ritkábban élők között.

Fontos, hogy a zöldség nyers legyen

Mindazonáltal a kutatók rámutatnak, hogy az említett jelentős különbség a hólyagrák kockázatának tekintetében a nyers zöldségeknél mutatkozott, nem pedig a főtteknél. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy főzés során a védőhatású izo-tiocianát tartalom mintegy 60-90%-kal csökken.

Egy másik kutatásban, amelyet szintén a Roswell Park Rákkutató Intézet munkatársai végeztek, patkányoknál váltottak ki hólyagrákot. Azt vizsgálták, hogy ha szárításos-fagyasztásos eljárással tartósított brokkoli rügykivonatot adnak a kísérleti állatoknak, akkor a rák kialakulásának kockázata annál kisebb, minél többet kapnak belőle.

(További információ: Roswell Park Cancer Institute)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com