Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Életmód

Parányi szilikon eszköz

Férfi fogamzásgátlás: új lehetőségek

Az Egyesült Államokban klinikai kísérletek folynak a férfi fogamzásgátlás új módszerével, amely esetleg idővel felválthatja a jelenlegi vasectomiás eljárást. A nagy érdeklődés miatt bővítették a kétéves tesztelésben részt vevő minnesotai önkéntesek létszámát.

Intra <a href=Vas Device (IVD)" style="float: right; display: inline; border: 1px solid #87b448; padding: 5px; margin: 0 0 10px 10px; background-color: #ffffff;">Az amerikai szakemberek által kifejlesztett miniatűr szerkezet képes arra, hogy időlegesen elzárja az ondóvezetéket, ezért hatékony alternatívája lehet a jelenleg leggyakrabban alkalmazott sebészeti eljárásnak, az ondóvezeték elvágásának (vasectomia).

A szilikonból készült eszköz, amely megakadályozza az ejakulációt orgazmus idején, az Intra Vas Device (IVD) elnevezést kapta. A herezacskón ejtett parányi vágáson keresztül juttatják be az ondóvezetékbe.

A klinikai vizsgálatok első lépcsőjében 30 önkéntes vesz részt. Korábban majmokon is kísérleteztek, és nagyfokú hatékonyságot tapasztaltak.

Az új eljárás előnye, hogy a folyamat gyakorlatilag 100%-osan visszafordítható, tehát ha az érintett személy úgy kívánja, bármikor helyreállítható a normális anatómiai, fiziológiás állapot, vagyis az illető férfiből újra apa lehet.

A férfi fogamzásgátlás jelenleg legelterjedtebb módja a gumióvszer mellett a vasectomia, amely az ondóvezeték elvágását jelenti. Ebben az esetben azonban elég bonyolult mikrosebészeti műtétre van szükség ahhoz, hogy az érintett személynél helyreálljon a megtermékenyítő képesség. Ráadásul ez a sebészeti eljárás nem mindig vezet sikerre.

Egy mostanában közzétett kutatási eredmény szerint a vasectomia jelentősen rontja a sperma minőségét, és a műtét után eltelt minden egyes évben 10%-kal csökken az esélye annak, hogy az illető ismét képes legyen a megtermékenyítésre. Bár a kutatók nem zárják ki, hogy az IVD következtében hasonló mellékhatások következhetnek be, igazán pontos előrejelzést erre vonatkozóan csak a klinikai vizsgálatok új sorozata után lehet adni.

A férfiak számára kifejlesztett hormonális fogamzásgátlók – főként komoly mellékhatásaik miatt – nem jelentettek igazán vonzó alternatívát. Emellett számtalan panasz érkezett a férfi antibébi tabletta használóitól a gyógyszerszedéssel összefüggő pszichológiai diszkomfort érzésük miatt: a pirulaszedést ugyanis úgy élték meg, mint a férfiasságuk érvényesülése útjába emelt akadályt.

A Shepherd Medical Company cég által végzett klinikai vizsgálatok az IVD-re vonatkozóan 2006 októberében kezdődtek meg, és két évre tervezik őket. Eredetileg csak a Minnesota állambeli Saint Paul városából kerestek önkénteseket a vizsgálatokhoz, de olyan sokan kívántak részt venni a tesztelésben, hogy Minnesota állam további három városára kiterjesztették az önkéntesek kiválasztását – jelentette a Mednovosztyi orosz hírportál. Fontos szempont volt a válogatásnál, hogy a résztvevőknek már legyen gyermekük, és ne akarjanak több gyermeket vállalni, illetve olyan férfiakat is bevontak a vizsgálatba, akiknek szándékában állt, hogy a hagyományos sterilizálás sebészeti módszerét válasszák.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com