Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Egész-ség

Egyszerű tippek a szájszag csökkentésére

A rossz lehelet, a kellemetlen szájszag (orvosi nyelven: halitosis) sok ember életét megkeseríti – akár úgy, hogy kellemetlen szagú a lehelete, akár úgy, hogy „menekül” beszélgetőtársa közeléből, mert nem tudja elviselni annak szájszagát. Többféle egészségi oka lehet a kellemetlen szájszagnak, és számos módja létezik annak, hogy enyhítsük vagy megszüntessük. Cikkünkben ezeket a lehetőségeket foglaltuk össze, abban bízva, hogy néhány igazán új tippet is megoszthatunk látogatóinkkal.

Természetesen érdemes különbséget tenni a halitosis egészségi okai, illetve a között, hogy ha valakinek fokhagyma vagy vöröshagyma fogyasztásától lesz jellegzetes szagú a lehelete. A gyógyhatásukról is ismert hagymaféléknél ugyanis az a helyzet, hogy az emésztés következtében a keringésbe jutva elérik a tüdőt és a bőrt, ezért érezhető szaguk a leheletben, sőt a bőrön is. Általában azonban az étkezés okozta jellegzetes szájszag egy idő után magától eltűnik.

Más a helyzet akkor, ha rosszak a fogak, hiányzik a megfelelő szájhigiénia, ritka vagy nincs fogmosás, esetleg az illetőnek fogínybetegsége van. Végül az sem ritka, hogy emésztőrendszeri rendellenesség húzódik meg a háttérben. Ilyenkor többnyire arról van szó, hogy a gyomorszájnál található „szelep” nem jól zár, ezért a gyomor szaga is érezhető a leheletben. Ez utóbbi esetben a gyomorsav is visszakerülhet a nyelőcsőbe, marva annak nyálkahártyáját, amit az érintett a szegycsont mögötti nyelőcsőfájdalomként érzékel (reflux), és könnyen összetévesztheti a szív koszorúereinek görcse okozta fájdalommal, az anginával (angina pectoris).

Ritkán fordul elő, de oka lehet még a rossz szájszagnak a száraz száj jelensége (xerostomia). Ha száraz a száj, akkor kevesebb nyál termelődik, ezért csökken a száj természetes képessége az öntisztulásra. A nyál ugyanis a száj természetes tisztítószere, baktériumölő hatású összetevőkkel. Hogy mitől lehet száraz a száj? Ennek is többféle ok állhat a hátterében, így az alkoholfogyasztás, egyes gyógyszerek szedése, a nyálmirigyek csökkent működése, valamint az orr helyett szájon át való légzés.

Tizenhárom hasznos javaslat

Alább közreadunk néhány tippet a rossz szájszag mérséklésére és megszüntetésére.

  • Mosson alaposan fogat és öblítse ki jól a száját minden egyes étkezés után.
  • Amikor fogat mos, tisztítsa meg a nyelvét is, például egy mokkáskanállal lehúzhatja róla a lepedéket. Így is rengeteg baktériumot távolít el a szájából.
  • Keresse fel rendszeresen a fogorvosát, hogy időben rendbe hozhassa a fogait, észrevegye a meglazult vagy letöredezett töméseket, az esetleges fogínybetegséget.
  • A nyálképződés fokozására használhat cukormentes rágógumit.
  • Ha száraz a szája, igyon sok vizet. Tartogassa legalább 20 másodpercig a szájában, szinte öblögessen vele, mielőtt lenyeli.
  • Kerülje az alkoholtartalmú leheletfrissítőket és szájvizeket. Ezek nemhogy segítenének, inkább rontanak a helyzeten. Egy időre elfedik ugyan a kellemetlen szájszagot, viszont szárítják a szájat, tehát kedvezőbb feltételeket teremtenek a baktériumok szaporodása számára.
  • A plakkok képződését csökkentheti vagy megakadályozhatja, ha rendszeresen nyers zöldségeket, például zellert és sárgarépát rágcsál.
  • Kerülje az alkoholt és a kávét, mert ezek szárítják a szájat.
  • Hagyjon fel a dohányzással. A dohányfüstben található kátrány és nikotin lerakódik a fogakon és a nyelven, egyéb káros hatásai mellett szárítja a szájat és csökkenti a nyálképződést.
  • Természetes szájtisztító és leheletfrissítő anyag a klorofill, amely nagyobb mennyiségben megtalálható a zöld levelű zöldségekben, például a petrezselyemben.
  • Néhány cseppnyi borsmenta vagy teafa olajat tehet a fogkeféjére. Ha így mos szájat, lehelete is frissebb lesz, emellett érvényesül az illóolajok antibakteriális hatása.
  • Ősi népi gyógymód a sütőpor alkalmazása: jól használható a száj egészségének védelmében és a rossz szájszag ellen.
  • Szájöblítésre alkalmazhat hidrogénperoxidot is, 3-5%-os vizes hígításban; jó baktériumölő hatású.
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#5 márk17 2009-09-14 23:17:14
 
nálam sajnos szerintem nem itt lehet a gond:(
nekem szerintem a beleimmel van a gáz és azt nem lehet megoldani
de azért megpróbálom ezeket a "trükköket" is
#4 heretix 2008-06-30 02:00:43
 
Kiegészítés:
1) fogzuhany használatakor én csak vizet használok, semi alkoholos löttyöt/szájbizet nem teszek bele! Korábban tettem és miután elhagytam, mintha jobb lett volna
2) Nekem az eredmény pár (2-3) hónap után jött - türelem!! :)
#3 heretix 2008-06-30 01:54:24
 
Vanda14 : Saját tippek, amik nekem beváltak:

- előszőr fogászhoz mentem - hátha valami fogágy/inybetegség miatt van a kellemetlen szájszag - kiábrándító, de semmit sem talált - csak pár lyukas fogat (még panaszmentesek :) - ezeket tömesd be (én ezt egyelőre kihagytam - anyagi okok miatt - 10e Ft egy tömés..ehh), de te ne tedd ezt! :)- szóval zárj ki minden tényezőt amit csak lehet

- vegyél fogselymet (DM/Rossman pár száz Ft) és használd is időnként - ha nem tudod hogy kell kérdezd meg a fogorvosod! el sem tudnád képzelni mik maradnak meg a fogaid között (nekem pl. nem zárt fogsorom van) - ami persze napokig/hetekig rohad a szádban. Én mikor előszőr használtam, majd elájultam a "jó kis" illattol ami a fogselymen rajta maradt...

- vegyél fogzuhanyt (nekem Braun van: 34e Ft körül Médiamakrt/Elektroworld/Saturn) elektromos fogkefe + szájzuhany egyben, de lehet csak fogzuhanyt is kapni (kb 15e Ft): egy "sima" esti fogmosás után még egy csomó minden maradt a szádban - fogzuhany ezt kiszedi - ha ezek bennmaradnak reggelig, gondolhatod mi lesz ennek az eredménye...

- használj nyelvkaparót!! én napi 1x használom este fogmosás és szájzuhany után - addig kapard amíg nem lesz sárga a kaparó (azaz fehér lesz), jól hátul a nyelved tövét is (szinte okádásig csináld! :)! - szerintem ez segít a legtöbbet...amúgy gyógyszertárba lehet kapni amúgy oldatot (sajnos nem emlékszem a nevére, de nem vényköteles) amit ha gézre teszel akkor ki tudod vele törölni a nyelved - ez is jó

- Stozzon kapszula - gyógyszertárban beszerezheted: szedtem egy ideig, talán volt valami javulás, de én már arra esküszöm amit fentebb írtam (fogselyem, fogmosás, szájzuhany, nyelvkaparás!)

- régebben reggel el szoktam hagyni a fogmosást...:( na ezt már nem teszem

- ha a kínaiba eszel hetente többször is - pl. hagymás tésztát, akkor persze ne csodálkozz, hogy nem tud kiürülni a szervezetedből a hagyma "aromája"... ésszel a fűszeres/szagos kajákkal

- lassabban eszek - tudatosan: évekig "zabáltam": rágás nélkül pár perc alatt betoltam az ebédet. Ez hosszú távon a gyomrodnak biztosan nem jó (a szádban a nyál amúgy is előemészt): rágj meg jól minden falatot, figyelj az ízekre :). a gyomrodat is kevésbé terheled vele - én ezeket a Danonos biokultúrás cuccokat nem próbáltam, de ha a gyomrod/emésztésed rendbe rakod, az visszahat a nyelvedre, így majd a lehelletedre is!

- ha refluxos vagy (záróizom vagy mi a nyelőcsövedben nem zár rendesen vagy mi a szösz), sajna ahhoz nem tudok szólni...de az instrukcióim attól még a hasznodra vállhatnak! :)

- még valami: szex: rendszeres, 69-es pozítúra :) ha a partnerednek gombás fertőzése van az lehet visszahat a szádra (én fiú vagyok): ez csak elmélet, nem tudtam bizonyítani, de ki tudja, az ördög nem alszik

- még valami 2: én az esti fogmosás után már nem eszem/iszom (max vizet): mint egy szertartás: nekem ezzel a nap étkezés szempontjábol lezárul ilyenkor - semmi nasi, gyümölcslé stb.

- még valami 3:): én ritkán rágózom (napközben, fűszeresebb kaja után - fogat kéne mosni, lehet, de én ehhez már lusta vagyok :)) szóval nem a rágó hozta nekem a megoldást

A fenti szájápolásos dolgok nekem segítettek: ha reggel felkelek, már nem ecetszagú a szám!! :)) alig érzek valamit és ez így van egész nap! :)

Sok sikert és fel a fejjel! :)
#2 Vanda14 2007-05-05 16:27:40
 
segítség!!!!!!!!!nagyon szar igy élni...:'(:'(:'(!!!!!!!!!44444
#1 Vanda14 2007-05-05 16:27:02
 
segítség!!!!!!ezek biztosan jóóóóókkkk???

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com