Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Vitaminkereső

Jó tudni...

Miért érdemes szedni?

Felmerül a kérdés, egyáltalán miért van szükség vitaminok és más táplálék- (vagy étrend-) kiegészítők fogyasztására? Még ma is sokszor hallhatjuk képzett, szakmájuk fejlődésével lépést tartó orvosoktól is, hogy általában felesleges táplálékkiegészítőket szedni, hiszen ha valaki kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozik, akkor valamennyi szükséges vitamin, ásványi anyag és nyomelem a megfelelő mennyiségben bekerül a szervezetébe. Sajnos azonban ez az álláspont ma már túlhaladottnak számít, több okból.

Először is: táplálékaink ma már nem olyan minőségűek, mint amilyenek egy-két évszázaddal vagy akár néhány évtizeddel ezelőtt voltak. Maga a termőföld is sokféle hiányban szenved, ilyen termőtalajról pedig nem nőhetnek ki teljes értékű növények. Nem feledkezhetünk meg a korszerű mezőgazdaságban alkalmazott különféle vegyszerek (növényvédő és gyomirtó készítmények) károsító hatásáról sem. Mindehhez járul annak a levegőnek és víznek a minősége, amely napjainkban már sok mindennek nevezhető, csak éppen tisztának, az egészségre teljesen ártalmatlannak nem. Vajon az a zöldség és gyümölcs, amely szennyezett talajon terem, szennyezett vízzel öntözik (ma már az esővíz sem olyan tiszta, mint hajdanán), és szennyezett levegő veszi körül, szolgálhat-e a tápanyagok megfelelő forrásául?
A válasz nyilvánvaló.

És ez még mind kevés. A mai kor embere másképp él, mint ősei. Soha nem ér teendői végére, rohan, tele van stresszel a munkahelyi és az otthoni problémái miatt, és természetesen ugyanaz a levegő és víz szolgál számára is mindennapi „betevő falatként”, amely a növényeknek. A modern ember ráadásul általában helytelenül lélegzik; felületesen, kapkodva és hibásan táplálkozik, gyakran tér be a gyorséttermekbe – ahol egészségesnek aligha nevezhető ételeket vesz magához –; alig-alig mozog; gyakran nyúl az alkohol, a cigaretta, esetleg valamilyen tudatmódosító szer után; ha pedig megfájdul valamije, azonnal bekap egy szem gyógyszert. Ha nem tud elaludni, „természetesen” altatót vesz be.

Nem is gondol arra, hogy a gyógyszerrel többnyire csak a tüneteit nyomja el, viszont a baj okát nem szünteti meg, miközben gyakran szintetikus, testidegen anyagot juttat be a szervezetébe. És akkor még nem is szóltunk a gyógyszerek gyakori mellékhatásairól és azok következményeiről. Álljon itt egy riasztó adat. A Nagy-Britanniában nemrég végzett tudományos kutatás eredményei szerint 18 820 kórházi felvétel közül 1225 volt bizonyíthatóan kapcsolatba hozható valamilyen gyógyszermellékhatással, vagyis a kórházba került betegek 6,5%-a gyógyszermellékhatás miatt került oda. (A cikket egyébként 2004-ben az egyik legtekintélyesebb orvosi szaklap, a British Medical Journal közölte.)

Környezetünk telis-tele van az egészségre ártalmas elektromágneses sugárzást kibocsátó eszközökkel, mint amilyen a tévé, a számítógép monitorja, a mikrohullámú sütő, a mobiltelefon. Amikor valaki azt mondja, hogy „élni sem tud nélkülük”, ösztönösen, de kétségtelenül az igazat fogalmazza meg...

Az imént vázolt tények és folyamatok külön-külön és együttesen is a sejtkárosító szabad gyökök fokozott képződéséhez, az egészség korai megrendüléséhez vezetnek. Érdemes elgondolkozni azon is, vajon miért olyan sok napjainkban a „civilizációs betegség”, az allergiás, asztmás vagy más betegségben szenvedő gyermek. Ugyanakkor miért képes a gyógyszeripar évről évre meredeken növelni a forgalmát? A sok technikai vívmány, a gazdaság, a tudomány – benne az orvostudomány – szakadatlan fejlődése, a sok kutatás ellenére egészében véve miért betegebb az emberiség, mint alig néhány évtizeddel ezelőtt?

Mindezek után aligha szorul bizonyításra, hogy a mai kor emberének – őseihez képest – jóval több vitaminra, ásványi anyagra és nyomelemre van szüksége. Ha erre rádöbben, akkor számára természetessé válik, hogy az egészséges táplálkozás mellett étrend-kiegészítőket szedjen. Ezzel még mindig nem tett meg mindent az egészségéért, hiszen a helyes életmódra, a rendszeres mozgásra és lazításra (relaxálásra) ugyancsak szüksége van – de legalább egy fontos lépéssel előbbre jutott...

old.natursziget.com