Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Egész-ség

A hatékony védekezés módszerei

Gyakori női panasz a jéghideg láb

A hideg évszak beköszöntével sok lány és asszony szenved a tél jellegzetes problémájától: hideg a kezük és a lábuk. Ám ennek nem kellene így lennie. Cikkünkben feltárjuk, miért éppen a nőkre jellemző ez a tünet. Kiderül az is, hogyan védekezhetünk ellene.

2/1. oldal

A jéghideg láb nemcsak kellemetlen, hanem – ha nem teszünk ellene valamit – komoly betegségeket válthat ki. Ilyenek lehetnek például az alhasi megbetegedések, bélrendellenességek, a hüvely gombás fertőzésekkel szembeni érzékenysége, hólyaghurut, hólyaggyulladás vagy akár fejfájás is. Különösen a hideg időszakban szenved sok ember tartósan a hideg lábtól, jóllehet megfelelő táplálkozással és rendszeres mozgással élénkíteni lehet a vérkeringést. „Sürgős esetekben” pedig számos azonnali intézkedés segíthet.

A hideg végtagok okai

Hidegben az erek idegi inger alapján összeszűkülnek, és a szív elsősorban a létfontosságú szervekbe, a szívbe és az agyba pumpálja a vért. Ami ennél távolabb van – mint éppenséggel a láb és a kéz –, az emiatt kevesebbet kap a meleget adó vérből. A hideg kéz és a hideg láb alacsony hőmérsékletű környezetben testünk normális védekező mechanizmusának a következménye, vagyis bonyolult hőszabályozási rendszer eredménye. Így biztosítja testünk a létfontosságú belső szervek működését és ezen keresztül az életben maradást hidegben. Ahhoz, hogy a kulcsfontosságú szervek, a szív, a tüdő, a vese és az agy kellő meleghez jusson a keringés révén, rendkívüli hidegben számolnunk kell akár a nem létfontosságú végtagok elfagyásával is.

Mindazonáltal a tartósan hideg végtagok mint tünet tüzetesebb szemrevételezést igényel. A tartósan hideg kéz és ujjak egyéb súlyos megbetegedésekre, például szívproblémákra, diabéteszre, pajzsmirigybetegségekre és túl alacsony vérnyomásra utalhatnak. Az idegeskedés és a stressz is kiválthatja a véredények átmeneti összeszűkülését. Az erős dohányzás és a koffein szintúgy elősegítik az erek összeszűkülését, ezzel hozzájárulnak a hideg kéz és láb tüneteinek kialakulásához. Az ásványi anyagok hiánya, hormonális változások, pszichés nyomás, stressz, hajszoltság és mozgáshiány gyakran további előidézői a hideg lábaknak. Különösen idős embereknél gyakori a folyadékhiány következtében kialakuló hideg láb és kéz tünete. A vér nem tud jól keringeni, besűrűsödik, ennélfogva áramlása lelassul a hajszálerekben.

A nők vegetatív idegrendszere sérülékenyebb, érzékenyebben reagál a hőmérséklet-változásokra, éppen ezért a nők gyakrabban szenvednek a hideg kéz és láb tünetétől. Emellett a petefészek kifogástalan keringésének biztosítása időnként túl kevés meleget hagy a végtagok számára, hiszen a petefészket melegen kell tartani, hogy a fogamzás sikeres legyen.
Akinek folyamatosan hideg a keze vagy a lába, feltétlenül forduljon szakemberhez, hiszen e mögött a tünet mögött súlyos betegségek húzódhatnak meg. Aki tartósan szenved ettől, az fogékonyabb a fertőzéses megbetegedésekre, legyengült az immunrendszere, mivel a száj- és orrnyálkahártyája nem elég meleg ahhoz, hogy védekezzen a betolakodó baktériumokkal szemben.

A tartósan fennálló vérkeringési zavarok okait feltétlenül ki kell vizsgáltatni. Különös jelenséget mutat a Raynaud-szimptóma: a hajszálerek efféle összeszűkülése gyakran a pubertáskor végén kezd el problémát jelenteni. E jelenség az egész kéz, az ujjak vagy az ujjbegyek hirtelen bekövetkező elfehéredésében mutatkozik meg. A fájdalmas tünetek megjelenéséhez nemegyszer már az is elég, hogy az érintett benyúljon a hűtőszekrénybe. A tünetek tisztázatlan okok következtében is felléphetnek, vagy kötőszöveti és gyulladásos érbetegségekkel, reumás panaszokkal (sokízületi gyulladás), valamint érelmeszesedéssel (különösen idősebb embereknél) állhatnak összefüggésben.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 yuyudoka 2008-09-24 19:24:32
 
A kölesről olvastam, hogy átmelegíti a végtagokat.

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com