Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 27. (szo) – Zita,Mariann
Vitaminkereső

Jó tudni...

Mennyit szedjünk?

Erre a kérdésre nehéz egyértelmű választ adni. Igaz, létezik a napi ajánlott adag (angol rövidítéssel: RDA) fogalma, ez azonban akár országról országra is változó lehet, többnyire évtizedekkel ezelőtt állapították meg, és a szakemberek nagy részének véleménye szerint ez a dózis a mai világban gyakran nem elegendő. Csak egy példa: Magyarországon a C-vitaminból például napi 60 mg az ajánlott adag, ennek az egészségre gyakorolt hatása azonban elenyésző – talán a hiánybetegség, a skorbut megakadályozásához lehet elég... Miközben tudjuk, hogy egyetlen szál cigaretta elszívása akár 100 mg C-vitamint tehet tönkre a szervezetünkben.

A táplálékkiegészítők dobozának címkéjén a napi ajánlott adagot kötelező feltüntetni, méghozzá a forgalomba hozatal országában érvényes jogszabályoknak megfelelően. Legalább ennyit tehát nyugodtan bevehetünk bármilyen készítményből, de ettől még a táplálékkiegészítők jótékony hatása aligha fog érvényesülni.

Éppen ezért a táplálkozástudományi szakemberek megalkották az optimális napi adag (angol rövidítése: ODA) fogalmát, amely jóval meghaladja a RDA szintjét. Ma még azonban nem tartunk ott, hogy ez az adagolási irányelv mérvadónak számítana.

Iránytűként marad tehát az alapos tájékozódás: forduljunk bizalommal az étrend-kiegészítők témakörében jártas orvoshoz, természetgyógyászhoz, dietetikushoz. Jó, ha az interneten is körülnézünk, de azért ne vegyük készpénznek, amit ott találunk, hiszen a piaci szempontok gyakran sokkal erősebbek, mint az egészségvédelem diktálta megfontolások. Egy biztos: vízben oldódó vitaminoknál minimális a túladagolás veszélye, a zsírban oldódókkal azonban már jobban kell vigyázni!

old.natursziget.com