Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Vitaminkereső

Jó tudni...

Egyben vagy darabokban?

Néhány táplálékkiegészítő szedésekor feltétlenül sok folyadékot kell fogyasztani. Különösen igaz ez akkor, ha az adott készítmény méregtelenítő hatású, hiszen ilyenkor szükség van a vízben oldódó méreganyagok „kimosására”, eltávolítására. Ilyen esetekre külön felhívjuk a figyelmet az adott készítmény leírásának végén.

Sokan kérdezik, hogy egészben kell-e lenyelni egy-egy tablettát, vagy szabad darabokra törni. Általában célszerű, hogy egészben nyeljük le őket, mert darabokra törve könnyebben megemésztődnek és felszívódnak, rövidebb idő alatt kiürülnek a szervezetből. A kapszulás kivitelű készítmények kapszuláját se szedjük szét, vagy ha mégis ezt tesszük, számolnunk kell azzal, hogy a hatóanyag nem az emésztőrendszer azon részén szívódik fel, ahol ez a legkedvezőbb lenne. A kapszula többnyire arra való, hogy a benne lévő hatóanyagot megvédje a gyomorsósav roncsoló hatásától, vagy hogy a hatóanyag a gyomor pH-értékét megváltoztatva, ne okozzon gyomorégést (például fokhagyma kapszula).

Különösen igaz mindez az olyan korszerű készítményeknél, amelyek folyamatos felszívódásúak, tehát a bevételtől számított 10-18 órán át megfelelő szintet biztosítanak a vérben.

Ügyeljünk az étrend-kiegészítő jó minőségére, ne csak az ár legyen fontos szempont! Ma már a táplálékkiegészítőkből zavarba ejtő választék kelleti magát a polcokon. Az olcsóbb készítmények nem mindig megfelelő minőségben és kémiai kötésben tartalmazzák a hatóanyagot, így annak hasznosulása sem megfelelő. A fémionok például akkor szívódnak fel a legtökéletesebben, ha szerves savakkal alkotott, úgynevezett kelátkötésben vannak. A szervetlen kötésű fémek felszívódása nem megfelelő, és nem ott történik, ahol ez a szervezetnek a legelőnyösebb. Ezzel magyarázható például, hogy a szervetlen vassókat tartalmazó, vaspótlást szolgáló (vashiányos vérszegénységnél javasolt) termékek gyakran okoznak gyomor-bélrendszeri panaszokat. Ezzel szemben a szerves kelátkötésű vas – főleg ha C-vitaminnal együtt kerül be a szervezetbe – kiválóan hasznosul, és nincs semmilyen mellékhatása. Itt is érvényes a mondás: „olcsó húsnak híg a leve”.

old.natursziget.com