Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Vitaminkereső

Jó tudni...

Az ásványi anyagokról és a nyomelemekről általában

Szinte mindenki tisztában van vele, hogy a vitaminok nélkülözhetetlenek a jó közérzethez és a szervezet egészséges működéséhez, a betegségek elkerüléséhez. Azt már kevesebben tudják, hogy hiába viszünk be a szervezetbe minden szükséges vitamint, ha nincsenek jelen ásványi anyagok, nyomelemek a megfelelő mennyiségben és arányban. Nélkülük a szervezetünk a vitaminokat nem tudja beépíteni, felhasználni.

Ásványi anyagok előállítására testünk egyáltalán nem alkalmas, csak a táplálkozással vihetjük be őket a szervezetbe. Egészségünkben azonnal komoly zavar keletkezhet, ha étrendünkből hiányoznak az ásványi anyagok. Akkor is ez a helyzet, ha fokozott fizikai igénybevétel, nehéz munka és versenysport miatt szorulunk pótlásra.

Nagyobb mennyiségben van szükségünk kalciumra, magnéziumra, foszforra, káliumra. Más ásványi anyagokból viszont szervezetünk naponta csupán néhány ezred vagy milliomod grammnyit használ fel; ezeket nyomelemeknek vagy mikroelemeknek nevezzük. Az ásványi anyagokra és a nyomelemekre egyaránt szükségünk van, mert ezek számos biokémiai folyamatban együtt vesznek részt, erősítik egymás hatását (szinergizmus). A legjobb, ha ezeket szerves kötésben visszük be a szervezetbe, mert így jobban hasznosulnak. Ha csupán egyetlen egy hiányzik közülük, a többi is képtelen megfelelően elvégezni feladatát.

A következő elemekre van szükségünk mindennap: kalcium, magnézium, foszfor, vas, jód, cink, klór, króm, kobalt, réz, fluor, kálium, nátrium, szelén, mangán, molibdén, vanádium és kén.

Ezek mindegyikének megvan a maga szerepe, illetve feladata a többi ásványi anyaggal vagy nyomelemmel együttes reakciókban. Ebben a könyvben külön-külön leírást találnak a kalciumról, a magnéziumról, a foszforról, a vasról, a krómról, a kobaltról, a rézről, a jódról, a mangánról, a molibdénről, a káliumról, a szelénről és a cinkről – ezért szerepüket itt nem részletezzük. A nátriumról külön nem írtunk, mert szinte minden élelmiszerben megtalálható, és nátriumkloridként, tehát konyhasó formájában is magunkhoz vesszük, így nem minősíthető táplálékkiegészítőnek. Mégis jó tudni róla, hogy a káliummal együtt szabályozza a szervezet só-víz háztartását, és e két elem egymáshoz viszonyított aránya igen fontos az egészséghez. Ha például valakinek magas a vérnyomása, erőteljesen korlátoznia vagy mellőznie kell a só használatát vagy a sózást, ha pedig valaki vízhajtó hatású gyógyszert szed, feltétlenül szüksége van pótlólagos káliumbevitelre.

old.natursziget.com