Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Vitaminkereső

Jó tudni...

Gyógyszerrel együtt vagy külön-külön?

Felmerül a kérdés, alkalmazhat-e táplálékkiegészítőt az, aki állandóan vagy ideiglenesen gyógyszert is szed. Az alapelv az, hogy az orvos által felírt gyógyszert ne helyettesítsük táplálékkiegészítővel, vagy ha mégis ez a szándékunk, beszéljük meg a kezelőorvossal. Mert ha jól választottunk, vagyis az étrend-kiegészítővel elérjük a kívánt hatást, akkor szükség lehet a korábban beállított gyógyszeradagolás módosítására. A másik fontos szempont, hogy a táplálékkiegészítők elsősorban egészségünk fenntartására, a betegségek megelőzésére valók. Persze használhatók a gyógyulás meggyorsítására is, de inkább kiegészítő terápiaként.

Tudni kell, hogy a legtöbb táplálékkiegészítőt étkezés közben vagy utána célszerű bevenni, mert az ilyenkor aktívabb emésztési és felszívódási folyamatok miatt a hatóanyag tökéletesebben hasznosul. Ezzel szemben az üres gyomorra bevett táplálékkiegészítő gyorsan áthaladhat az emésztőrendszeren – miközben esetleg félig vagy egyáltalán nem hasznosul.

Néhány kivétel azonban itt is lehetséges: például a ginszeng reggel, éhgyomorra bevéve fejti ki a legjobban állóképességet fokozó, élénkítő hatását. (Mennyivel egészségesebb és hasznosabb, mint a kávé!) Egyes étrend-kiegészítők között is ismert kölcsönhatás, amely kedvező és kedvezőtlen egyaránt lehet. A ginszengnél maradva, C-vitamint vele együtt ne vegyünk be, mert rontják egymás hatását. Hasonló a helyzet a vassal és az E-vitaminnal. Ugyanakkor ismert a szinergizmus jelensége, ami azt jelenti, hogy egyes vitaminok, ásványi anyagok egyszerre fogyasztva erősítik egymás jótékony hatását. Ez a helyzet például az E-vitaminnal és a szelénnel, amelyek szinergisták.

Ugyancsak lényeges, hogy a gyógyszereket és az étrend-kiegészítőket soha ne vegyük be egyszerre. Ilyenkor ugyanis bármelyik csökkentheti a másik hatását, illetve kedvezőtlen kölcsönhatásba léphetnek egymással. Ezért aki gyógyszert szed, vegye be a megszokott időpontban, a táplálékkiegészítők szedésével pedig várjon még egy-másfél órát.

old.natursziget.com