Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Vitaminkereső

Jó tudni...

Tudnivalók az aminosavakról

Mindenki tudja, hogy fehérjék nélkül nincs élet, a fehérjék pedig aminosav „építőkockákból” állnak. Az aminosavak különböző kombinációi révén több mint 50 ezer különféle fehérje, valamint több 10 ezer különböző enzim létezik. Mindegyiknek más-más az összetétele és a feladata a szervezetben, ebből következően nem képesek egymást helyettesíteni, vagyis mindegyikre szükségünk van.

A leggyakrabban előforduló 29 aminosavból több száz olyan fehérje épül fel, amely minden élő szervezetben megtalálható. Az emberben az életműködéshez szükséges aminosavak 80%-át a máj állítja elő, a többit azonban kizárólag külső forrásból „szerezhetjük” be (esszenciális aminosavak).

Tíz esszenciális aminosav létezik, amelyeket csakis a táplálék révén vihetünk be a szervezetbe. Ezek a következők: arginin, fenilanalin, hisztidin, leucin, izoleucin, lizin, metionin, treonin, triptofán és valin.

A szervezetben nem létezik külön aminosavraktár: az aminosavak mindig az aktuális szükségletnek megfelelően keletkeznek vagy alakulnak át. Ha szükségünk van valamelyikre, szervezetünk először a vérben keringő aminosavakat veszi igénybe, majd – ha ez kevés – fehérjéből kell előállítania azokat.

Akinek az étrendje nem kiegyensúlyozott, vagyis nincs benne elegendő esszenciális aminosav, annak a szervezetében zavar következik be a biokémiai folyamatokban. Ugyanilyen helyzet alakul ki akkor is, ha a táplálék kiegyensúlyozott ugyan, de szervezetünk valamilyen felszívódási zavar következtében nem képes azt megfelelően feldolgozni. Aminosavak híján a vitaminok és az ásványi anyagok sem képesek ellátni feladatukat.

Szinte mindegyik aminosav kétféle szerkezetben, egymás tükörképeként létezik, ezeket d- és l-izomérnek hívják. A természetben szinte valamennyi aminosav csakis l-formában fordul elő, egyedül a fenilalanin található meg mind d-, mind l-izomérként. Szervezetünk az l-aminosavakat képes jól hasznosítani, a táplálékkiegészítőkben is főként ezeket alkalmazzák.

Aminosavakra mindenkinek szüksége van, főleg akkor, ha hiányállapotokat kell megszüntetni. Egyenesen nélkülözhetetlenek azonban a testépítők, súlyemelők és más, kitartást igénylő sportot űzők – tornászok, futók, úszók, labdarúgók – részére.

Átlagos napi fehérjeszükségletünk felnőtt esetében 45 g. Egy 80 kilós testépítőnek azonban már napi 160-240 g fehérjére van szüksége, aminek egy részét aminosavpótlással is magához veheti. Aki aminosavakat szed, az fokozhatja előnyös hatásukat, ha éhgyomorra, vízzel vagy gyümölcslével veszi be őket, és csak 15-30 perc elteltével reggelizik vagy ebédel.

old.natursziget.com