
2023. jún. 3. (szo) – Klotild,Kevin
Egész-ség
Acidophilus és más probiotikumok
Olyan hatásosak, mint állítják?
Joghurtok, tejitalok probiotikus adalékanyagaként védekezőrendszerünk erősítését és emésztésünk szabályozását támogatják – halljuk a reklámokban. Digestivum essensisnek vagy Lactobacillus casei defensisnek hívják őket. Német orvosok vizsgálták, mi igaz a reklámból.
2/1. oldal
Ezeket az egészségünket védő ígéreteket a gyártók drágán megfizettetik velünk, ezért fontos, mennyire igazak az efféle reklámszövegek.
Egy joghurt csomagolása manapság mintha egy gyógyszer mellékelt tájékoztatója lenne: a gyártók olyan hatásokat sorolnak fel rajta, mint az immunerősítés vagy a szabályozott emésztés, és azonnal megadják a szükséges adagolást is. Napi egy pohár joghurt elfogyasztása javasolt, ami szép kis bevételt hoz a gyártóknak.
Németországban már több mint 20 éve forgalmaznak probiotikus tejtermékeket, és a kutatók a mai napig vizsgálják e baktériumcsírák hatékonyságát. A kutatás eddigi eredményeit Michael de Vrese, a Kielben működő Élelmiszer-kutatási Intézet orvosa foglalja össze.
Egészségóvó baktériumok
A probiotikumok a tejsavbaktériumok közé tartoznak, s megtalálhatók többek között a savanyú káposztában, a kovásszal készült kenyérben, a nyers kolbászban és a savanyított tejtermékekben (joghurtban, íróban, kefirben). A probiotikus baktériumok egészségvédő tulajdonságai már régóta ismertek, Japánban például már több mint 70 éve kaphatók probiotikummal dúsított tejtermékek.
Míg az élelmiszerekben természetes formában meglévő baktériumtörzsek elpusztulnak a gyomor-vékonybél traktusban, addig a hozzáadott baktériumok ellenállóbbak a gyomorsavakkal szemben, és zömük eljut a vastagbélbe. Kétféleképpen segítik elő egészségünk megőrzését: baktériumfajtától függően immunrendszerünket erősítik vagy a bélre vannak jótékony hatással.
Szinte minden bélproblémára ajánlottak
Napjainkig leginkább a probiotikus csírák hasmenéses megbetegedésekre való hatását vizsgálták. De Vrese megerősíti, hogy e baktériumok pozitív hatásúak fertőzéses hasmenés esetén, csökkentik a megbetegedések gyakoriságát. Valószínűleg megakadályozzák a kórokozók bélben történő megtelepedését azáltal, hogy nem hagynak helyet számukra és antibakteriális hatású anyagokat szabadítanak fel.
A kutatóorvos a vizsgálatok során megállapította, hogy a probiotikumok az antibiotikumos kezelés mellékhatásaként fellépő hasmenés gyakoriságát is csökkentik. Az első vizsgálatnál 22%-ról 5,4%-ra, a második vizsgálatnál 27%-ról 17%-ra esett vissza a hasmenések száma. Emellett a páciensek kevesebbet panaszkodtak hasfájásra, émelygésre, gyomorégésre és felfúvódásra. Az antibiotikumok megölik a természetes bélflóra baktériumait, míg a probiotikumok segítenek a bélflóra egyensúlyának visszaállításában.
Nem mindenkinél hatásosak
A vizsgálatok azt mutatják ugyan, hogy a csírák hatásosak hasmenés ellen, mégsem segítenek mindenkinek. Az emberek egy részénél e baktériumok nem hatnak, aminek az okát a tudósok még nem tisztázták. Az utazások alkalmával előforduló hasmenések esetén, amelyeknek okozói a legkülönfélébb baktériumok, szintén nincs semmiféle vizsgálati eredmény, ezért itt mindenkinek magának kell megtapasztalnia, segít-e neki a probiotikus joghurt vagy sem – ajánlja a szakember.
Natúrsziget, 2008. január 8.
Hozzászólás a cikkhez
A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Hozzászólások
#1 varhegyi.laszlo@natursziget.com
2008-01-18 11:40:33
Mint gyakorló természetgyógyász, tapasztalataim alapján azt tudom mondani, hogy igenis a gyomorsav - főleg a refluxosoknál- elpusztítja a tejtermékekkel bevitt laktobacillusokat, s csak nagyon kevés jut el a belekbe. Ha viszont nem tejtermékkel, ami egyébként sem javasolt, mivel minden emlős (az ember is!) a Földön olyan genetikai programmal bír, hogyha az újszülött eléri a születési súlyának háromszorosát, akkor abbamarad a szoptatás (sajnos az ember az egyedüli, aki felnőtt korában is szopik és ráadásul más állat tejét és tejtermékeit, még a marha sem olyan nagy marha, hogy a saját tejét igya, amikor már megnőtt!!!), akkor kapszulában kell bevinni a bélbaktériumokat. A kapszulákat sem úgy kell szedni, mint ahogy azt a Protexinre ráírták (étkezés után), mert akkor sokáig van a gyomorban, a gyomorsav szétmarja a kapszulát és elpusztítja a kaszulában lévő hasznos bélbaktériumokat is. Ha viszont ezeket a kapszulákat étkezés előtt visszük be bő folyadékkal, akkor nem rövid ideig fog csak a gyomorban tartózkodni, s így a gyomorsav nem tesz kárt benne. Az így bevett kapszulák a bélben oldódnak és akkor a kapszulában lévő hasznos bélbaktériumok pontosan a helyükön vannak, azaz a bélrendszerben.
Weixl-Várhegyi László természetgyógyász
Weixl-Várhegyi László természetgyógyász