Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 23. (ke) – Béla
Nagyvilág

Pénzt vagy ajándékot fogad el
a gyógyszergyártóktól a legtöbb orvos

Gyorsan tisztázzuk, mielőtt megvádolnának bennünket: a címben az amerikai orvosokról van szó – a magyarországi helyzetről nincsenek adataink. Mindenesetre ezt az állítást vezető orvosi szakfolyóiratokban, gondos elemzés alapján fogalmazták meg, így ténynek tekinthető.

2/1. oldal

Négy különböző vizsgálat, amely rangos orvosi szaklapokban jelent meg, bizonyítja, hogy a gyógyszergyártok továbbra is erőteljes befolyást gyakorolnak az orvosokra. A gyógyszeripar még tovább fokozza a nyomást, hogy befolyásolja az orvosok receptíró tevékenységét, gyakrabban küldi el hozzájuk az orvoslátogatókat, több ajándékot ad, és „megfelelő” receptek kiállításáért úgynevezett konzultációs díjat ajánl fel.

A témáról olyan rangos szaklapok közöltek elemzést, mint a New England Journal of Medicine, a PLoS Medicine, valamint a Journal of General Internal Medicine című lap.

A New England Journal of Medicine elemzése

A New England Journal of Medicine-ben közzétett tanulmányból kiderül:

  • Az orvosok 94%-a valamilyen formában kapcsolatot tart fenn a gyógyszeriparral.
  • 80%-uk általában elfogad ingyenes élelmiszer ajándékokat és gyógyszermintákat.
  • A doktorok egyharmadát jutalmazza a gyógyszeripar azzal, hogy különböző szakmai találkozókra, illetve szakmai továbbképzésekre hívja meg őket.
  • 28%-uk anyagi ellenszolgáltatást kap, amiért konzultációkon, előadásokon vesz részt, vagy mert meggyőzi a pácienseit arról, hogy vegyenek részt klinikai gyógyszerkísérletekben.
  • Az orvosok és az orvoslátogatók közötti kapcsolatok intenzitása a 2000-ben mért havi 4,4 alkalommal tett látogatásról jelentősen megnőtt a következők szerint:
    • havi 16 alkalommal kardiológusok,
    • 9-10 alkalommal havonta belgyógyászok,
    • havi 8 alkalommal gyermekgyógyászok,
    • havonta négyszer sebészek esetében jönnek létre találkozások a gyógyszerügynökökkel.

Az egyetlen csoport, amelynek tagjaival ritkábban találkoznak az orvoslátogatók, mint korábban, az aneszteziológusoké, akiknek havonta csupán két alkalommal van szerencséjük gyógyszerügynök látogatását fogadni.

Nem csak az orvosok felelnek a kialakult helyzetért

Ezek az eladási taktikák jól működnek. A PLoS Medicine című szakfolyóiratban közölt tanulmány kimutatta: az orvoslátogatók által felkeresett 97 doktor közül csaknem minden másodikat sikerült meggyőzni arról, hogy gyakrabban írják fel a Gabapentin nevű, szélütés (stroke) elleni gyógyszert. Sok esetben egyébként a gyógyszerügynökök szorgalmazták, hogy a Gabapentint az orvosok ne az engedélyező hatóság által jóváhagyott módon, hanem más célra, úgynevezett off-label alkalmazásban is felírják.

A Journal of General Internal Medicine szaklapban közölt tanulmány szerint az orvosok tudnak ugyan az érdekek lehetséges ütközéséről, de továbbra is úgy tartják, hogy az orvoslátogatókkal fenntartott kapcsolatuk értékes és megfelelő. A tanulmány szerzői szerint ez azt bizonyítja, hogy az ilyenfajta találkozásokat szabályozó, jelenlegi etikai normák és iránymutatások nem megfelelőek.

Dr. Mercola, ismert amerikai orvos-szakértő rámutat, hogy a kialakult helyzetért nem kizárólag az orvosok felelnek. A gyógyszergyártók ugyanis rendkívül kifinomult módon képzik ki az orvoslátogatókat, és bevetik a különleges pszichológiai hadviselés teljes eszköztárát a doktorok megdolgozására – miközben ennek az érintettek többnyire nincsenek tudatában.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#2 eva46 2007-11-21 20:41:07
 
Az orvoslátogatók a halált osztják.Megfosztják az orvost attól, hogy a betegét meggyógyítsa, mert az nem üzlet nekik.Az üzlet nekik az ha állandó betegségszinten tartják az embereket.Ez bünügy és súlyosan büntetendő volna. De kinek van bátorsága szembeszállni ezekkel.?
#1 Judit55 2007-11-21 13:55:36
 
Ez mind igaz lehet, de itt legalabb nincs hala penz, amit nagyon megalazonak velek. Mindenki megkapja a fizeteset , itt is meg ott.

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com