Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Nagyvilág

Orvosi tévedés minden tizedik kórházban ápoltnál

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy amerikai szakértői csoportot kért fel az orvosi műhibák számának mérséklésére irányuló nemzetközi erőfeszítések összehangolására. Jelenleg a WHO adatai szerint minden tizedik, kórházban ápolt beteget súlyosan károsítanak az orvosok által elkövetett hibák és tévedések. Ami az amerikai adatokat illeti, a tekintélyes Institute of Medicine 1999-ben kelt jelentése szerint évente 44-98 ezer amerikai hal meg a kórházakban orvosi tévedések következtében – és ez azt jelenti, hogy több, mint a mellrákban vagy a közúti balesetek következtében elhunyt ember.

Az említett jelentés közzététele óta az Egyesült Államokban egyre több beteg a biztonságát jelölik meg legfontosabb tényezőként az egészségügyi ellátás minőségét illetően.

A WHO szakértője, Liam Donaldson így fogalmazott: „Az emberi tévedés elkerülhetetlen. Soha nem fogjuk tudni kiküszöbölni. Lehetőség van viszont azoknak az egészségügyi ellátás rendszerében jelentkező problémáknak a megszüntetésére, amelyek valószínűbbé teszik, hogy ezek a hibák megtörténjenek.”

Dennis O?Leary, az Egészségügyi Világszervezet World Health Alliance for Patient Safety elnevezésű bizottságának elnöke javasolta, hogy a szakértők a következő intézkedésekre összpontosítsák figyelmüket:

  • Dolgozzanak ki olyan rendszert, amely kiküszöböli a hasonló nevű gyógyszerek összecserélését.
  • Dolgozzák ki az úgynevezett nazogasztrikus csövek biztonságos alkalmazását. Ezeknek az eszközöknek a segítségével az orron át a gyomorba lehet juttatni a táplálékot, illetve eltávolítani belőle a mérgező anyagokat.
  • Dolgozzák ki azokat az intézkedéseket, amelyek révén megelőzhetik, hogy a műtétre váró betegnek más testrészét operálják meg, mint amire szükség volna, esetleg más beteget műtsenek helyette.

Mindehhez Donaldson hozzátette: olyan körülményeket és légkört kell teremteni a kórházakban, hogy az érintettek szabadon beismerhessék, ha hibát követtek el, és tanuljanak is belőle. Ma viszont az a helyzet, hogy az emberek valamilyen orvosi tévedés kapcsán gyakran egy-egy személyt hibáztatnak – ahelyett, hogy szélesebb összefüggésben magát a rendszert néznék, megtalálva benne a biztonsági réseket. A szakértő szerint az orvosok sokat tanulhatnának a légi közlekedésben dolgozóktól, pontosabban abból a szigorú biztonsági rendszerből, amit a légiirányítók működtetnek.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com