Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Egész-ség

Hibaarány: 60 százalék

Orvosi műhibák, rossz diagnózisok

Egy amerikai felmérés szerint az orvosok gyakran túl későn vagy egyáltalán nem végeznek el olyan vizsgálatokat, amelyek szükségesek a helyes diagnózis felállításához. A leggyakoribb betegség, ahol diagnosztikai vétség vagy késedelem történt, a rák volt.

Erre a következtetésre jutottak azokat az eseteket vizsgálva, amikor a betegnek abból származott károsodása, hogy rossz vagy késve felállított diagnózis alapján kezelték. Ilyenkor az orvosok 60%-os arányban bizonyultak hibásnak.

A kutatásról az Annals of Internal Medicine című szakfolyóirat számolt be 2006 októberében. A tanulmányban 307 olyan esetet vizsgáltak meg, amikor műhiba miatt egészségügyi intézményeket pereltek. A 307 perből 181-nél állapították meg a diagnózis hibáját, túlnyomórészt a ráknál.

Az orvosi hibák közül leggyakrabban, 100 esetben állapították meg azt, hogy bizonyos vizsgálatokat elmulasztottak, 81 alkalommal nem készült megfelelő vizsgálati és kezelési terv, 76 esetben nem végezték el a megfelelő vizsgálatokat vagy hibásan, hiányosan vizsgálták meg a kórelőzményt. Végül 67 betegnél rosszul értelmezték a vizsgálati eredményeket.

A kutatást vezető dr. Tejal K. Gandhi, a bostoni Brigham and Women?s Hospital egyik vezetője kijelentette, hogy az orvosoknak alaposabbnak kell lenniük a döntéshozatalban. Jobban támaszkodhatnának a már számítógépen rögzített vizsgálati eredményekre, jobb programok segíthetnék őket az értékelésben, és még inkább igénybe vehetnék a nővérek segítségét abban, hogy a betegek további kezelésében, utánkövetésében ne kövessenek el hibát. Úgy gondoljuk, mondta a vizsgálat irányítója, hogy támogatnunk kell az orvosokat ebben a folyamatban.

Az értékelés során a kutatók véletlenszerűen választották ki a különböző műhibapereket, és figyelmen kívül hagyták a perek kimenetelét, vagyis azt, hogy a bíróság hibásnak találta-e az orvost vagy az egészségügyi intézményt, vagy sem. Olyan bírósági eljárásokat vizsgáltak meg, amelyek 1984-2004 között zajlottak le. Az esetek 60%-ában megállapítható volt, hogy a betegnek komoly károkat okoztak, és 30%-ukban a beteg meghalt. Az elmulasztott vagy téves diagnózis az esetek több mint felében rákkal volt kapcsolatos, magyarán nem vették időben észre, hogy a beteg rákos. Ez elsősorban a mellrák, a vastagbél-, illetve végbélrák esetében fordult elő.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com