Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Test-lélek-szellem

Miben segít a kineziológia és az energetikai gyógymódok?

Személyiség- és képességfejlesztés izomtesztelés segítségével, az akadályok elhárítása az életerő áramlásának útjából, például Bach-virágterápiával vagy csakraterápiával. Többek között ezzel foglalkozik Frank Zsófia bioenergetikus és kineziológus. Vele beszélgettünk.

2/1. oldal

– Miért választotta a természetgyógyászat elágazó lehetőségein belül éppen ezt a két gyógyászati ágat?

– Mert úgy gondolom, szorosan összefügg egymással a kettő. Ahhoz, hogy megközelítsük egy ember gondolati, érzelmi, viselkedésbeli problémáit és az elszenvedett stresszállapotokat, amivel a kineziológia foglalkozik, óhatatlanul ismernünk kell valamennyire az energetikai felépítését is. Ez utóbbi viszont a bioenergetika segítségével közelíthető meg a legjobban.

– Részletezné egy kicsit, mivel is foglalkoznak ezek a terápiák?

– A kineziológia olyan alternatív személyiség- és képességfejlesztő módszer, amelynek vizsgálati eszköze az izomtesztelés. Célja a jelen- és múltbeli stresszek feloldása korrekciós technikák segítségével, amelyek a test energiaáramlását harmonizálják.

– A bioenergetika szó önmagáért beszél. A bioenergetikus az emberi test energiamezejével foglalkozik, mind a modern fizikai ismereteire, mind a több ezer éves indiai és kínai hagyományra támaszkodva. Egyik legfontosabb feladata, hogy az életerő áramlásának útjából elhárítsa az akadályokat, és ez a feladat a kineziológiától kezdve a Bach-virágterápián keresztül a csakraterápiáig tart, sok egyéb más terápiát magába foglalva. Természetesen ezek a módszerek mind holisztikus emberképet tételeznek fel.

– Hogyan látja az ember holisztikus felépítését?

– Az ember holisztikus felépítéséhez hozzátartozik, hogy az ember nemcsak testi, hanem fizikai-energetikai, lelki és szellemi lény. Az ember energetikai szintje összefüggésben van a fizikai és a lelki lényével. A lelkin értem a tudati funkciókat, mint amilyenek a gondolkodás, érzés, szándék vagy akarat, emlékezés, képalkotás és a többi. A fizikain természetesen az összes testi működést értem, beleértve a szervek és szervrendszerek működését.

– Hogyan mutatkozik meg az ön gyakorlati tevékenységében a test, a lélek és a szellem egysége?

– Úgy, hogy a testi bajok majdnem minden esetben lelki eredetre vezethetők vissza. Mind az ájurvédikus, mind a hagyományos kínai orvoslás, amely a két nagy régi gyógyítási forma, szoros összefüggéseket tárt fel a szervek és a szervrendszerek, azaz az energiaközpontok, valamint a lelki funkciók, tehát a gondolkodás és az érzelmek stb. között. Ezek az összefüggések ma is rendelkezésünkre állnak, így nyilvánvaló, ha valaki egy testi problémával hozzám fordul, rögtön elkezdek azzal a gondolati, érzelmi, hiedelemrendszer- és szokásbeli problémával is foglalkozni, ami analógiás kapcsolatban áll az adott szervvel vagy meridiánnal.

– Milyen összefüggés van a meridiánok és a tudatközpontok vagy csakrák között?

– Ahogy a vérerek szállítják a vért és a nyirokerek a nyirokfolyadékot az emberi testben, a meridiánok az energiát és az információt továbbítják minden egyes szervünkhöz, ilyen módon életben tartva és működtetve szervezetünket. E csatornákban az információ és az energia elakadása a szervek gyengült működéséhez, betegségekhez vezet. A csakra olyan energo-informatikai központ, amely egyben ideg- és pszichikai központ is. Mint idegközpont csatlakozik a különböző belső elválasztású mirigyekhez, illetve a meridiánokhoz. Carl Gustav Jung rávilágított arra, hogy minden főcsakra megfelel bizonyos fajta tudatállapotunknak a fizikai és az aurikus testeinkben. Ha ezeket a tudati központokat egyensúlyba hozzuk, akkor mind a lelki, mind a fizikai működéseink is harmóniába kerülnek.

– Szervezetünk öngyógyító képessége miért nem elég ahhoz, hogy a csakráink megfelelően működjenek?

– Már a környezetünk szennyezettsége is akadályozza az öngyógyító folyamatot, ráadásul negatív gondolatokkal és érzelmekkel mérgezzük folyamatosan magunkat ahelyett, hogy életünk pozitív oldalára figyelnénk. Így csakráink sem képesek megfelelő működésre, egész szervezetünk egyébként összehangolt tevékenysége zavart szenved. Pozitív információval és stresszoldással azonban lehet gyógyítani, egyre több ilyen gyógymód terjed el.

– A régi nyugati világban azért nem volt szükség kineziológiára vagy csakraterápiára, mert az emberek jobban hittek az őket irányító erőkben, és szoros kapcsolatban álltak a természettel?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com