Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Egész-ség

Ha kozmetikumot vásárolunk (2.)

Veszélyes dezodorok, fényvédők

Tudom, nem szabad olyan nagyon kritikusnak lennünk, hiszen a mai világban már szinte mindenre ráfoghatjuk, hogy káros, mérgező vagy rákkeltő... Miért éppen a kozmetikumokat emelem ki a számtalan „lehetőség” közül? Azért, mert sokkal naponta találkozunk, érdemes tehát figyelni.

Egy rákkutató intézetben a rákos szövetek kiértékelésénél a laborban dolgozó vegyészek egyike nem tudott mit kezdeni azzal a sok idegen anyaggal, amelyeket a rákos szövetekben talált. Belefogott egy kis kutatómunkába, és legnagyobb megdöbbenésére arra a következtetésre jutott, hogy a talált anyagok 90%-a kozmetikumainkban megtalálható. Ez nagyon magas arány! Nézzük meg, hol tudunk ügyeskedni, hogyan tudjuk csökkenteni a rizikófaktorokat.

Szuper dezodorok, alumínium -rák

Ami nagyon ésszerűtlen számomra, az a reklámok által hirdetett 24, illetve 48 órás dezodorálás. Hogy is van ez? Ott a testünk, aminek működését a mai napig nem sikerült teljesen feltérképezni. Ott vannak azután a verejtékmirigyek, amelyeknek a szerepe a méregtelenítés, a hőszabályozás. Gondoljuk csak át: nyáron vagy sportoláskor, amikor ezek a mirigyek aktívan működnek, mi jól „rájuk pakoljuk” a szuper dezodorunkat, és szerencsétlen verejtékmirigyek csak tennék a dolgukat, de nem tudják, mert visszafojtjuk őket. Utána pedig csodálkozunk, hogy miért találunk csomót a mellünkben, a hónaljunkban.

Amire nagyon figyeljünk egy dezodor vásárlásakor: vannak-e benne alumíniumszármazékok! Ezek az adalékanyagok ugyanis elzárják a mirigyek útját, gyulladást, viszketést, kiütést, hormonproblémát okoznak. Az alumínium mérgező – akár a hónaljunkon használjuk, akár a gáztűzhelyen főzzük benne a levest... Ma már, éppen a mérgezéses tünetek miatt, több helyen be is tiltották az alumínium tartalmú edényeket. Akkor hát hajrá, kenjük magunkra, mert valahogy csak fel kell használni azt a sok mellékterméket... Jó marketinggel ezt is el lehet adni! (Hozzáteszem, az alumínium mellesleg tényleg jó verejtékcsökkentő.)

Fényvédők helyett olívaolaj

A másik veszélyes anyag, amelyet már az előző részben is megemlítetem, az Octyl methoxy cinnamale/cinnamate. Szinte az összes fényvédő naptej, napolaj tartalmazza, mert UV-szűrőként tesz jó szolgálatot, de hihetetlenül rákkeltő! A mellrákos szövetekben 10-ből 9 esetben kimutatható.

Csak egyetlen jó tanács: vegyünk egy üveg extra szűz olívaolajat, és azt kenjük magunkra, ha védeni szeretnénk a bőrünket. Ez a legolcsóbb és legjobb megoldás, mert úgy gondolom, hogy a növények jól tudják a dolgukat. Fotoszintetizálnak, tehát hasznosítják a napfényt, ami nélkül nincs élet!

A nap jó, a nap kell nekünk. Gondoljuk csak meg, hogy amikor jön a tavasz és előbújik a napocska, az emberek elkezdenek mosolyogni. A komor tél kezdete nem hoz ilyen eredményt! Örüljünk tehát a napnak, és hasznosítsuk ésszerűen! Napfény nélkül ráadásul nem képződik a szervezetünkben D-vitamin, ami pedig a csontok, izmok működéséhez nélkülözhetetlen.

Rudolf Ibolya
kozmetikus
Kozmetikai tanácsadás

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com