Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 27. (szo) – Zita,Mariann
Egész-ség

Ha kozmetikumot vásárolunk (1.)

Vigyázzunk, mit kenünk magunkra!

A kozmetikai ipar fantasztikus palettával, kimeríthetetlen készítménylistával tarol a nők körében. Bár vakon megbízunk a készítmények tisztaságában és hisszük, ha leemeljük a bolt polcáról a ránctalanító krémet, az valóban hat is. Nézzünk csak mélyebben a tégelyek aljára...

Az olcsó és szennyezett „hatóanyag”-összetevők sajnos nagyon sok kozmetikai készítményben megtalálhatók. Az Öko-Test magazinban kiértékelték a 20 legnagyobb és leghíresebb cég készítményeit. Az eredmény lesújtó volt! A hozzávalók értéke a krémekben nem haladta meg a 3 német márkát... Tele voltak kőolajszármazékokkal, káros konzerváló anyagokkal. Az értékelés nagy port kavart, mégsem történt semmi egyik vállalat sem.

A „kozmetikai” összetevők

A vizsgált kozmetikai készítmények egyik összetevője például a formaldehid volt. Ez valóban jó konzerváló, ráadásul gyönyörűen kifehéríti a krémeket, viszont erősen szárít, a szervezetbe kerülve hangyasavvá alakul, növelve a savas pH-t, emellett mérgező, rákkeltő hatású, gyúlékony. Irritálja a szemet, a nyálkahártyát, asztmás embereknél a tünetek erősödését okozhatja. Az USA-ban mint lehetséges rákkeltő anyagot tartják számon. Az EU-ban „mellesleg” 2007-ben betiltották. Jelzem, több sampon és krém összetevőjeként még mindig szerepel!

Ott van azután az MDGM is mint tartósító, ez pedig allergiát, bőrgyulladást okozhat. Az egyik legnépszerűbb sampon összetevője.

A jó öreg triklosan (szintetikus alapú tartósítószer – a szerk.), amelyet tudomásom szerint 2005-ben betiltottak, allergiát, rákot okozhat. A bőr savköpenyét és a májat roncsolja. Az EU a környezetszennyező anyagok közé sorolta, mivel az élővizek és a halak számára mérgező. Tusfürdők, fogkrémek, folyékony szappanok összetevőjeként a mai napig találkozom vele.

Kőolajszármazékok: puha bőr – pattanásokkal

Az alábbi „kozmetikum-összetevők” kőolajszármazékok, amelyek nagyon sok problémát okozhatnak, ha a bőrön használjuk őket (fényérzékenység, száraz bőr, eltömítik a pórusokat). Az tény, hogy puhává teszik a bőrt, de jó kis komedó (pattanás)-képzők, amelyektől csak szélesedik a vendégkörünk... Ilyenek néven találjuk ezeket a tégelyeken, flakonokon:

Petrolatum
Vaseline
Paraffinum liquidum
Cera microcristallina
Microcristallina wax
Ceresin

Fejre, hajra, napsütésben

Az egyik kedvencem a Sodium Lauryl Sulfate. Nagyon jó habképző, szinte minden sampon összetevőjeként megtalálható, de szemirritáció, bőrgyulladás, hajhullás, illetve a fejbőr korpázó hámlásának okozója is lehet. A babák érzékeny bőrére való samponok összetételére kukkantsunk rá... Nem fogunk örülni.

A PVP és PVA a hajlakkok rögzítőjeként teszt jó szolgálatot, viszont ha belélegezzük, a tüdőre letapadva komoly egészségkárosodást okozhat.

A trietanolamin, amit előszeretettel rövidítenek TEA-ként, tényleg jó pH-beállító, emulgeátor, de sajnos szemprobléma, haj- és bőrszárazság okozója lehet.

Az Imidazolidinil Urea és a Diazolidinil Urea tarósítószer, a kontakt dermatitisz kialakulásában játszik nagy szerepet. Ha viszont csupán Urea-ként szerepel, akkor nincs félnivalónk. Régen ugyanis a munkások, ha megégették magukat mésszel, lepisilték a sérült bőrfelületet, és az valóban gyorsan begyógyult. A húgysav nagyon jó sebgyógyító hatású.

Az OMC-t még a legdrágább naptejekben is megtalálhatjuk, mint fényvédőt, viszont sejttoxikus, a mellrákos szövetek 90%-ában fellelhető!

(Folytatjuk)

Rudolf Ibolya
kozmetikus
Kozmetikai tanácsadás

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#5 Rudolf Ibolya 2010-03-03 08:04:19
 
Kedves Mazsola 165!
Ebben igaza van, bár konkrétan nem erre szerettem volna felhívni a figyelmet, de valóban nincs már német márka :)
Viszont azóta rengeteg új, piacra kerülő vegyi anyag van a palettánkon, amit nem vizsgáltak meg olyan szempontból, hogy rákkeltő, egészségkárosító, hogyan bomlik le a szervezetben, esetleg felhalmozódik-e..
Azt hinné az ember, hogy komoly környezetvédelmi- és egészségügyi vizsgálatok sora előzi meg egy termék piacra kerülését, de sajnos nem így van.
A cikk mondanivalója annyi lenne csupán, hogy felhívjam a figyelmet a kozmetikumokban található káros anyagokra és szeretném, ha az "apró pici részleteket" nem hagynánk figyelmen kívül :)
Tisztelettel:
Rudolf Ibolya
#4 mazsola165 2010-03-01 18:26:40
 
"A hozzávalók értéke a krémekben nem haladta meg a 3 német márkát... "

Német márka??? Mikori ez a cikk ugyan? Mármint az eredetije. Legalább 10 éve nincs már német márka...
#3 Holly 2010-03-01 10:41:33
 
Ezeket a dolgokat már régen sejtjük vagy talán tudjuk is! De akkor milyen kozmetikumokat lehet használni? Arckrém, sampon, hajlakk?
#2 beautist 2010-03-01 08:30:11
 
Írok még :)
Mondjuk mesterséges fényvédő szereket amik UV sugárzás hatására rákkeltő vegyületekké alakulnak:4MBC(4 methyl benzylidencamphor),Homomenthyl salycilat vagy HMS,OD PABA.Púderekben,hintőporokban a tüdőrákot okozó SILICA.
A dezodorokban,fogkrémben található TRICLOSAN.
Kőolajszármazékok még:MINERAL OIL,HART PARAFFIN,OZOKERIT.
#1 beautist 2010-03-01 08:07:01
 
És még ott vannak az ALUMÍNIUM SZÁRMAZÉKOK (dezodorokban amik szintén hozzásegítenek a mellrák kialakulásában), a Sodium Lauryl Sulfát mellett az Ammonium Lauril Sulfát,a TEA mellett a DEA, MEA....
A szintetikus illatosítók,tartósító szerek közül a Bronidox,szintetikus antioxidánsok:BHT/E321,BHA/E320

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com