Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Egész-ség

Varga-Szilágyi Gyula

Asztma, allergia ellen: légzésterápia

Tudjuk, hogy sok betegség pszichoszomatikus eredetű, azt azonban sokan nem sejtettük, hogy helyes légzéssel megszabadulhatunk például az asztmától, az allergiától, az orrdugulástól, a fejfájástól, a magas vérnyomástól, az elhízástól. A Buteyko-módszerrel segíthetünk magunkon.

2/2. oldal

HörgőkSzén-dioxid hiányában ezek a simaizmok nemcsak a hörgőket húzzák össze, hanem az ereket is, amitől azután romlik a vérkeringésünk. Ráadásul kevés szén-dioxid jelenlétében az oxigénmolekulák erősebben kötődnek a vörösvérsejtekhez, sokkal nehezebben tudnak leválni róluk és eljutni a sejtekhez, szövetekhez. Ez a fizikából ismert Bohr-hatás. Hiába áll rendelkezésre a vérünkben 98-99%-os telítettségben az oxigén, ha nincs mellette kellő mennyiségű szén-dioxid is, akkor nem jut el időben a rendeltetési helyére. A légzésünket nem tudjuk annyira csökkenteni, hogy számottevően csökkenjen a vérünk oxigénsűrűsége, könnyedén tudunk viszont olyan intenzíven lélegezni, hogy jelentősen leessen a szén-dioxid-szintünk.

Ha a túllégzés következtében az agyunk kevesebb oxigénhez jut, sokkal érzékenyebb, ingerlékenyebb lesz, és könnyebben kerülünk stresszes állapotba, amitől pedig még inkább túllélegzünk, ettől az agyunk még kevesebb oxigént kap, és így tovább...

Hogyan gyógyít a légzésterápia?

Elegendő oxigén hiányában belső szerveink is sokkal érzékenyebbek lesznek, és hajlamosabbá válnak a gyulladásra. A rosszabb oxigénhasznosítás mellett a túllégzés még számos egyéb kárt is okoz. Túlhűlnek, kiszáradnak miatta a légutaink, és ez is hozzájárul a gyulladás, az asztma kialakulásához. Ráadásul a túl kevés szén-dioxid miatt a légutakat borító simaizmok összehúzzák, beszűkítik a hörgőket, amitől azok még jobban hűlnek, még jobban száradnak. Ha nincs elég szén-dioxid a szervezetünkben, a mellékvese kevesebb természetes gyulladáscsökkentőt – kortizol hormont – termel, és ettől tovább növekszik a gyulladásra való hajlam. Megnövekszik a hisztamin termelődése is, emiatt pedig fokozódik az allergia veszélye.

Az alacsony szén-dioxid-szint miatt a vér lúgosabbá válik, aminek az ellensúlyozására a szervezet nehezen lebontható savakat kezd el termelni, így bekövetkezik az elsavasodás. Az elsavasodott szervezet pedig sebezhetőbb, hajlamosabb a gyulladásokra.

Konstantin Pavlovich Buteyko professzorSzerencsére az ukrán származású Konstantin Pavlovich Buteyko professzor (1923-2003) megtalálta a fő bűnöst, a túllégzést, és sokéves kutatómunkával kifejlesztette módszerét, amellyel bárki visszafordíthatja az itt leírt folyamatot. A Buteyko-módszer lényege a légzés csökkentése. Ehhez speciális gyakorlatokat alakított ki, amelyek Buteyko tanfolyam keretében, Buteyko terapeuta felügyelete alatt sajátíthatók el.

Már a Buteyko tanfolyam első néhány hetében hihetetlen mértékben javul az asztmás, allergiás, orrdugulásos betegek állapota, csökkenthetők, majd teljesen elhagyhatók a gyógyszerek, a tünetek pedig végleg megszűnnek. Erről tanúskodnak az 5 éves Blankával és a 64 éves Verával készült videofelvételek is.

Varga-Szilágyi Gyula
Buteyko terapeuta

További információ: www.buteyko.hu

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com