Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Egész-ség

A baj többnyire előjelek nélkül jön

Cukorbeteg kismamák

A várandós kismamák egy részénél általában minden előjel nélkül, hirtelen jelentkezik a terhességi cukorbaj, amely némelyeknél a szülés után eltűnik, másoknál viszont megmarad. Azoknál, akiknél megszűnnek a tünetek, évek múlva újra jelentkezhet a diabétesz.

A terhességi (gesztációs) cukorbetegek jelentős részéből (körülbelül 80 százalékából) később „klasszikus” diabéteszes lesz. Számítaniuk kell arra is, hogy következő terhességüknél újfent jelentkeznek a tünetek.

A várandósság ideje alatt minden kismamánál olyan hormonális változások lépnek fel, amelyek növelik a test inzulinszükségletét, vagyis a korábbinál nem nagyobb cukormennyiség feldolgozásához több inzulint igényel a szervezetük. Akiknek a teste képtelen a változás elfogadására, azoknál kórosan emelkedni kezd a vércukorszint, és átlépi a kritikus értéket, vagyis megjelenik náluk a terhességi diabétesz.

Szigorúan betartandó a diéta

A várandósság kilenc hónapja alatt általában minden kismamának több figyelmet kell fordítania a táplálkozására, ám a terhességi diabéteszben szenvedőknek szigorú szabályok szerint kell étkezniük. Orvosuk előírja nekik az étkezések számát és azt, hogy mennyi kalóriát és szénhidrátot fogyaszthatnak naponta. Bánvölgyi Györgyné, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakembere szerint a diéta minden gesztációs cukorbeteg kismamánál egyénre szabott. Noha étkezési előírásai hasonlóak a cukorbetegek diétájához, a várandós anya által fogyasztható szénhidrát és fehérje mennyisége valamelyest különbözik attól. Csak minimális mennyiségben fogyaszthatnak a kismamák a különféle diabetikus készítményekből (keksz, nápolyi, lekvár, üdítő stb.).

Minden várandós nő kalóriaszükséglete körülbelül 300-400 kilokalóriával nagyobb, mint terhessége előtt volt, és ez a diabéteszes kismamákra is igaz. Az, hogy mekkora a napi kalóriaszükséglet, több tényezőtől függ. Így például a terhesség kezdetén mért testsúlytól, napi tevékenységétől, fizikai aktivitásától. A várandósoknak általában 1800-2000 kcal a napi energiaszükséglete, túlsúlyosoknak pedig 1500.

Minden kismama táplálkozásában, így a cukorbetegnél is alapelv a változatosság, vagyis minden étkezésnél fogyasszon valamilyen sovány tejterméket, naponta egyen nyers zöldséget, gyümölcsöt, csökkentse a só mennyiségét, és csak jódozott vagy tengeri sót fogyasszon. Továbbá kizárólag növényi zsiradékkal készítse ételeit, és lehetőleg csak szénsavmentes vagy gyengén szénsavas ásványvizet, koffeinmentes, zöld, gyümölcs- vagy gyógyteát igyon. A terhességi diabéteszesnek a dietetikus javasolja, hogy napi kalóriabevitelének legalább a fele szénhidrát legyen: vagyis magas rosttartalmú zöldség, gyümölcs, illetve teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek.

Az édes gyümölcs kivétel

Kivétel ez alól a sok cukrot tartalmazó banán és szőlő. Legalább napi ötszöri étkezés ajánlott, és mindegyiknél meghatározott a fogyasztható szénhidrát aktuális mennyisége, amely igazodik az anya szervezetének szükségleteihez, bioritmusához.

A fehérjefogyasztás a normál testsúlyúaknál kilogrammonként 1,2 gramm, vagyis például egy 60 kilós nőnél körülbelül 72 g naponta. Ügyelni kell a fehérjék megfelelő arányára is. A komplett fehérjék (tej, tejtermék, hús, tojás) közül a tej a délelőtti órákban nem javallt, mert erőteljes vércukorszint-emelkedést okozhat.

A legtöbb szénhidrátot ebédre kell enni, mégpedig rostban gazdag élelmiszerekből, zöldségből, gyümölcsből, durumtésztából. Az ebéd fontos és a táplálkozás szempontjából hasznos elemei a zöldségben gazdag levesek, a párolt és rakott zöldség, a nyers saláta, a főzelék. Húsféléből a kizárólag sovány, lehetőleg fehér hús (hal, baromfi) a megfelelő, mégpedig lehetőleg párolva, grillezve, sütve. Lehetőleg kerülendők a rántott, bundázott húsfélék. Tízóraira, uzsonnára ideális a sovány tejtermék, gyümölcs, korpás keksz, szezámos, korpás kenyérféle.

Ügyelni kell a folyadékfogyasztásra is, ennek mennyisége naponta minimum 1,5-2 liter legyen. Kerülendők a mesterséges édesítőszerek, üdítőital formájában is. A diabéteszes kismama természetesen mindenből csak mértékkel, megfelelő mennyiséget egyen, igyon, mindig megtartva az orvos utasításait.

(lóránth)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 kosaszerviz 2007-05-25 12:24:49
 
A hozzászólást moderálási elveink miatt töröltük, ennek okáról a beküldő
emailben értesítést kapott.

A szerkesztőség

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com