Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. máj. 16. (csü) – Mózes,Botond
Nyílt tér

Hetesi Zsolt:

Merre tovább, világgazdaság?

Zajosak mostanság a tőzsdék, egymást érik a szakértők, akik megmondják a frankót. Mindennap megígérik a délelőtti hírekben, hogy most már kifelé megyünk a válságból, estére meg általában kiderül, hogy a helyzet rosszabb lett. Magyarország közben a csőd közelébe jutott.

4/4. oldal

A kölcsönös függés az olajár, a TED-mutató (ez a mutató az amerikai gazdaság „hogylétét” fejezi ki, pontos jelentése számunkra most lényegtelen) és pl. a Balti Hajózási Mutató (BSI) között jelenleg 80-90%, míg előtte 40%-os volt! Ez azt jelzi, hogy az energiaár együtt mozog a szállítással (BSI) és az USA hitelpiacával (TED). A hét híre, hogy a Volvo kamiongyár 99.3%-kal kevesebb megrendelést kapott a 2008. év harmadik negyedévében, mint az előző év azonos időszakában; látható, hogy a szállítási területek válsága egyre mélyebb. Az élelemár együtt mozgása a többi említett mutatóval is nő, azaz a világ kritikussá vált. Milyen hatása lesz mindennek az olajkitermelésre?

Az olajkitermelés csúcsa most volt

Sokak szerint egyáltalán nem baj, ha ilyen alacsony az olajár, hiszen így tovább elég lesz, ráadásul úgy tűnik, még sincs akkora baj vele, mint az olajkitermelés csúcsát terjesztő szakértők jelezték: ugyanannyi kocsi jár, mint annak előtte.

Először is nézzük, hogy jó-e az alacsony olajár? Sajnos nem, hiszen azt jelzi, hogy a válság elpusztította a fizetőképes kereslet egy részét, és világválságot okozott. A megtett út hossza csökkenni kezdett, Mert nem ránézésre állapítjuk meg, mennyi a kocsi, hanem mérjük azt...

Azt is lehetett hallani, hogy a kis légitársaságoktól az egyre nagyobbakig gyűrűző csődhullámot keltett a drága kerozin miatti nyereségcsökkenés vagy veszteségessé válás. Akik ennek örülnek (mert látszólag eltűnt az olajválság), azok hasonlók ahhoz az emberhez, aki az égő házat eloltó árvíznek örül.

A magas ár miatt 2008 júliusában túltermelés volt. Ezzel együtt, a kezdődő válság miatt csökkent a fogyasztás. Többletkészlet keletkezett, az ár elkezdett esni. Amikor ennyire készlethiányos a piac, kicsi hiány nagy emelkedést és kicsi többlet nagy árcsökkenést tud előidézni. Részben most is ez történt. Meg az is, hogy a pénzpiaci mozgások nem hagyták érintetlenül az olajpapírok kereskedését sem. Innen volt a legkönnyebb kivenni a pénzt, innen is vették ki először. Rövid távon ez utóbbi, hosszabb távon a kereslet csökkenése okozta az áresést. Ha nincs elég pénz az emberek zsebében, kevesebbet fogyasztanak.

Ennek a gazdasági válságnak az olaj szempontjából nem az a legfontosabb hatása, hogy pillanatnyilag csökken az ár, hanem a következő két dolog:

  • A régebben feltárt óriási mezők hozama átlag évi 6.4%-kal apad. Ha alacsony marad a kereslet és emiatt az ár, akkor nem fogják megnyitni a költséges új mezőket, azaz a kőolajtermelés csúcsa most volt, 2008 júliusában (1. ábra). Ha később mégis megkezdődik az új mezőkön a kutak kiépítése, akkor már hozamuk nem lesz elég a régi mezők hozamkiesésének ellensúlyozására, azaz a piac nem lesz képes még szinten tartani sem a termelést. Erre a szinten tartásra akkor lett volna 2010-ig lehetőség, ha most beindulnak a tervezett új mezők.
  • A gazdasági válság egyszer véget ér. A fellendüléshez energia kell, de nem lesz elég belőle. Ez lesz az utolsó válság a mindig növekvő gazdaság történetében.

Most van az utolsó alkalom a mai világ történetében, hogy áttérjünk fenntartható pályára, később az esélyeink csak romlanak. Ha a vezető politikusok – akikről sorra kiderül, hogy a fenti eseménysor értelmezésére képtelenek – továbbra is a gazdasági növekedés ábrándját kergetik, a gazdaság összeomlása elkerülhetetlen.

Hetesi Zsolt
asztrofizikus, az ELTE tanára
http://astro.elte.hu/~hetesizs/FFEK.html

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com