Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Nyílt tér

Kérdőjelek, orvosi aggályok

Pneumococcus: valóban érdemes oltani?

Az oltani-nem oltani témakörrel nem először foglalkozunk. Most megint rákényszerülünk, ezúttal a nagy kampány kíséretében beharangozott és ajánlott, de egyelőre nem kötelező Pneumococcus elleni védőoltás miatt. Immár konkrét orvosi és etikai aggályok is felmerülnek.

2/1. oldal

Hűséges olvasóink talán még emlékeznek a végül is sikerrel zárult aláírásgyűjtési akciónkra, amely 3 évvel ezelőtt arra irányult, hogy az állam vállaljon felelősséget a kötelező védőoltások miatt keletkezett esetleges mellékhatásokért/károsodásokért. Akár kártérítést is kaphassanak azok, akiknek gyermeke maradandó károsodást szenved a védőoltás miatt.

Elülni látszottak a hullámok, de most újabb – igaz, még nem kötelező – védőoltás bevezetése borzolja a kedélyeket. Ezúttal azonban nemcsak a kétkedő szülőkét, hanem a gyermekorvosokét is.

Egy általunk megkérdezett gyermekszakorvos vállalta, hogy elmondja az általa ismert tényeket, érthető módon azonban ahhoz nem járult hozzá, hogy a nevét közöljük. Szeretné megtartani a munkáját... Az általa közölt információk természetesen ellenőrizhetők.

Megtévesztő plakát, szakmai állásfoglalás

Forgalomban van egy plakát, amely a pneumococcus elleni védőoltást reklámozza. Ezen egy orvos vizsgál egy gyermeket. A gyermek 2 év felettinek látszik. A plakáton az áll, hogy hörghurut, torokgyulladás ellen is jó a védőoltás. A gyermekorvos véleménye szerint ez egyszerűen nem felel meg a valóságnak, mert a torokgyulladásokban soha nem ez a kórokozó.

Alább részleteket olvashatnak az Infektológiai Szakmai Kollégium (vagyis a fertőzések ügyében leginkább illetékes hazai orvosi testület – a szerk.) ajánlásából. Ne riasszon meg senkit az orvosoknak szóló, ezért szükségszerűen szakmai szöveg, mert megpróbáljuk megmagyarázni, miről is van szó.

„Hivatalos adatgyűjtés jelenleg Magyarországon csak a pneumococcus okozta gennyes meningitiszekről (agyhártyagyulladás – a szerk.) van. Évente átlagosan 70-80 jelentett esetről tudni, melyek közül minden harmadik-negyedik halálos kimenetelű. Az esetek 80%-a 40 évesnél idősebbekben fordul elő...

Sem a pneumococcus pneumoniák (tüdőgyulladások – a szerk.), sem az invazív fertőzések hazai előfordulási gyakoriságára, ill. kimenetelére vonatkozóan nincs a fentieken túl értékelhető epidemiológiai statisztikai adat...

...Tovább bonyolítja a helyzetet a pneumococcus baktérium polysaccharid tokjának eltérő térszerkezetéből adódó, immunológiailag megkülönböztethető 90 pneumococcus szerotípus elterjedése, mely szerotípusok a fertőzések epidemiológiáját is nagyban befolyásolják.

A tünetmentes nasopharyngeális (vagyis orr-garat – a szerk.) pneumocccus hordozás klinikai jelentősége újabban sokat vizsgált, nem teljesen tisztázott kérdés. A hordozás befolyásolására kizárólag a konjugált vakcinák képesek, ám igazoltnak tekinthető az oltottakban a vakcinákban nem szereplő szerotípusok hordozásának megjelenése...”

Magyarán, a szakmai szövegből kihámozva a lényeget: aki oltást kap, abban nagyobb számban jelennek meg az oltóanyag összeállításakor figyelembe nem vett, de létező, egyéb fertőző baktériumok!

Folytassuk az idézetet, érdemes átrágni magunkat rajta:
„A pneumococcus fertőzésre a fogékonyság általános. A védőoltás indikációja szempontjából azonban elsősorban az invazív pneumococcus fertőzésre fokozott kockázatúakat érdemes leginkább figyelembe venni.

Invazív fertőzésre a 2 (számos adat utal arra, hogy az 5) évesnél fiatalabbakban, illetve a 60 (65) évesnél idősebbekben lehet számítani. Minden életkorban fokozott kockázatot jelent a veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapot, a szervátültetések, a HIV fertőzés, a sarlósejtes anaemia, illetve más haematológiai megbetegedés (myeloma multiplex), az anatómiai vagy funkcionális léphiány, az anyagcsere betegségek, különösen a cukorbetegség, a légzőszervek és a keringési rendszer, a máj, a vesék krónikus betegségei, a liquorcsorgás, az alkoholbetegség. Egyes újabb, a koponyán belül, durva megnyitással végzett műtéti beavatkozások – pl. az endocochleáris implantáció –, ill. traumák is fokozott kockázatot jelentenek.

Kicsiknél az igen fiatalon kezdett közösségbe járás, időseknél az intézeti ápolási is kockázati tényező. Magas rizikójú egyénnek tekintendő mindenki, aki átvészelt már életében invazív pneumococcus fertőzést még akkor is, ha nem sorolható az említett csoportokba.”

Kérdésünk: vajon hány kicsi gyermekről lehet elmondani, hogy például átesett szervátültetésen, krónikus máj- vagy vesebetegsége van, netán alkoholbeteg?

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#9 Gridar 2020-07-21 15:32:03
 
Kek )
#8 kali80 2008-11-21 16:32:39
 
Felháborít ez a cikk. Rengeteg ismerősöm megkapta már ezt a védőoltást. Nem kísérleteznek a gyerekeinken!!! Akkor egész Európában ezt teszik?!!! Egyébként az ilyen cikkek csak összezavarják az embert!
#7 gravis 2008-11-05 16:49:25
 
Kedves "Esőspéntek"!
Az oltás, ami után a fiam intenzívre kerűlt a Di-Per-Te-IPV-HIB nevű 18 hónapos korban kötelező védőoltás.Ennek a megtagadásáért még börtönbüntetést is kaphat egy szülő Magyarországon. Elhiheted, hogy nem csak a betegtájékoztatókat olvasom el azóta, hanem szakemberek véleményét is megkérdezem. Igazad van abban, hogy a többi EU-s országban nem kötelezőek az oltások, hanem ajánlott, támogatott oltások vannak, mint a Prevenar is.Ezért elnézést kérek..
#6 esospentek 2008-10-24 22:53:49
 
Kedves Gravis, sajnos rosszul tudod, mert Ausztriában nemhogy ez az oltás nem, de semelyik másik sem kötelező. A pneumo egyik országban sem kötelező (Európában) bármennyire is szeretik az ellenkezőjét hangoztatni!
Az pedig, hogy a fiad 1 nappal oltás után intenzivre került, igencsak elgondolkoztatott volna a helyedben - feltételezem, hogy eddig még egyik oltás betegtájékoztatóját sem olvastad el.... Nem bántás, csak úgy irtam.
#5 Orsi75 2008-10-16 16:24:48
 
Köszönöm Gravis, egy kicsit megnyugtattál!
#4 Szürkemedve 2008-10-16 09:08:01
 
Nem kellett volna ennyire demagógra hagyni a cikk végét, úgy hitelesebb lenne. Megpróbálok szerezni egy ilyen tájékoztatót.
#3 gravis 2008-10-15 15:15:25
 
Nem tudom, kinek lehet igaza, kicsit végletesnek találom ezt a cikket. Én is beoltattam ezzel az oltással mindkét gyerekemet. Nekem akkor ajánlották, amikor a nagyobbik fiam intenzív osztályra került egy másik betegség miatt a László kórházba és az ottani orvosoktól hallottam erről az oltásról, akiknél elhivatottabb, lelkiismeretesebb orvosokat nehéz találni és azt gondolom, van szakmai hátterük is.
A gyerekeken való kisérletezésről pedig annyit írnék, hogy én úgy tudom, hogy ez több EU-s országban évek óta kötelező oltás(Ausztriában biztos!).Amúgy én nem vagyok oltás párti, sőt! A fiam akkor, amikor intenzív osztályra, került két hétre és hat napig volt lélegeztető gépen és teljesen véletlenűl pont egy nappal előtte kapott kötelező védőoltást, úgy ,hogy egészséges volt teljesen. Nem tudom mennyi köze volt a két dolognak?! Ezután egy hónappal kapta meg a fenti oltást, ami már lassan két éve lesz. Azóta nem volt beteg...
#2 Orsi75 2008-10-15 14:49:49
 
Mi lesz azokkal a gyerekekkel és szülőkkel akik beadatták az oltást? Miért csak most hozzák nyilvánosságra ezt a cikket?? Mielőtt beoltattam a lányom (2 éves, bölcsis), előtte rengeteg cikket elolvastam ezzel kapcsolatban, megkérdeztem jó pár gyerekorvost és mindenhol, mindenki ennek az ellenkezőjét állította (szülők, orvosok, gyógyszerészek)!!!! Akkor most megmérgeztem azt aki a legfontosabb az életemben??? A sírógörcs határán vagyok, mit képzelnek ezek az orvosok, hogy így szórakozhatnak velünk, hogy ennyire ellentmondó cikkek jelennek meg! Kérdezném a doktornőt, hogy akkor a bárányhimlő elleni védő oltásról is ez a véleménye? Az mi doktor nénink kb. 3 hete volt egy továbbképzésen, amit a László Kórház fertőző osztályán dolgozó gyerekorvosok tartottak, ők olyan statisztikát mutattak fel, hogy a pneumococcus baktérium által megfertőződött és bárányhimlős gyerekek közül nagyon sokat elveszítettek, és legfőképpen azokat, akik éppen nem a hátrányos körülmények közé tartozó családból kerültek ki. A dokinénink nem volt a nem kötelező védőoltások nagy pártolója, viszont most már ő is azt mondja, aki teheti oltassa be a gyerekét. Most kinek hidjen az ember, ha tényleg jót akar a gyerekének? Ezt mondja meg valaki, de tisztán és egyértelműen!!!
#1 dillmann monika 2008-10-15 10:48:48
 
Inkabb allatokon se! Nagyon tetszik a cikk, segitséget ad sokunknak!

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com