Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Nagyvilág

Nem a szaga számít

A kénhidrogén csökkenti a vérnyomást?

Ugye mindenki érezte már a záptojás vagy a rothadó káposzta „illatát”? Ki hitte volna, hogy a kénhidrogén, ez a kellemetlen szagú, mérgező gáz, amely a bélrendszerben is keletkezhet – vérnyomáscsökkentő tulajdonságú? Legalábbis ezt állítják a Johns Hopkins Egyetem kutatói.

Az amerikai tudósok felfedezése a hipertónia gyógyítására kifejlesztett gyógyszerek új osztályának megjelenéséhez vezethet – állítja a Science című folyóirat.

Solomon Snyder vezetésével a kutatók egereken végeztek kísérleteket. A tudósok kiderítették, hogy a kénhidrogén az állatok (és ugyanígy az ember) szervezetében nemcsak a bélrendszer baktériumainak segítségével szintetizálódik, hanem a szövetekben is képződik. Ez a gáz a véredények endotheliumában (az erek és a savós üregek bélése) termelődik, a cisztationin-gamma-liáz (CSE) enzim közreműködésével.

Ahhoz, hogy tanulmányozzák a gáz működését, a tudósok kitenyésztették az egerek olyan csoportját, amelyeknél hiányzott a CSE enzim, így nem keletkezik kénhidrogén az ereikben Kiderült, hogy az egereknél a gén kikapcsolásakor a vérnyomás 28 Hgmm-rel nőtt, azaz 20%-kal magasabb lett, mint a rágcsálóknál általában.

A kénhidrogén tágítja a véredényeket

A genetikusan megváltoztatott egereknél a kénhidrogén bevitelével 39 Hgmm-nyi vérnyomáscsökkenést értek el a tudósok. Ugyanakkor az acetilkolin szintet szabályozó metacholin bevitele a mutáns egereknél nem vezetett vérnyomáscsökkentéshez, ami a kénhidrogén véredénytágulást eredményező szerepéről tanúskodik.

Korábban a tudósok már ismerték egy másik gáz – a nitrogén-oxid – hatását a vérnyomás szabályozásában. A kénhidrogén szerepének felfedezése a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában új gyógyszerek létrehozásához vezethet. Természetesen további kiegészítő vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön, mekkora jelentőségű a kénhidrogén hiánya az embereknél a hipertónia kifejlődésében – tartják a szakemberek.

(Forrás: Medportal.ru. Fordította: Bajkovné Erdész Mária)

Oroszból és oroszra műszaki fordítást, üzleti levelezést vállal profi fordító.
E-mail: erdesz.maria@t-online.hu
Telefon: 06 (20) 226-3771.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com