Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Nagyvilág

Százezerből egy a bűnös?

Hipertóniáért felelős gént találtak

Amerikai tudósok megtalálták azt a gént, amely megnöveli az artériás hipertónia kifejlődésének veszélyét. Az európai embereknek körülbelül a 20%-a hordozza a gén rosszindulatú variációit – írja a washingtoni Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóirat.

A Marylandi Egyetem kutatói a Lancasteri (Pennsylvania állam) egyik amis közösségének 542 tagjának a DNS-ét elemezték. (A szigorúan a Biblia tanításai szerint élő, a modern kor vívmányait elutasító zárt, mintegy 55 ezres amis közösség kizárja a mindennapjaiból a modern kor olyan károsnak ítélt vívmányait, mint a villanyáram vagy a gépkocsi – a szerk.) Körülbelül 100 000 genetikai jegyet vizsgáltak, amelyek potenciálisan hathattak az artériás vérnyomás szintjére.

A tudósoknak végül sikerült stabil kölcsönhatást felfedezni egy meghatározott génvariáció – amelyet szerin/treonin kináznak (STK39) kódoltak – és a magas vérnyomás megnövekedett kockázata között. A szerin/treonin kináz hat a vesében zajló sófelszívódási folyamatra, ezzel tehát részt vesz az artériás vérnyomás szintjének szabályozásában.

Gyakoriak a rosszindulatú génvariációk

Az ezt követő vizsgálatok – amelyeket az amisok egy másik közösségének tagjai, majd az USA és Európa fehér bőrű lakosságának közreműködésével végeztek – alátámasztották a tudósok által felfedezett kölcsönhatást. Kiderült az is, hogy a rosszindulatú génvariációk STK39-hordozása meglehetősen gyakran fordul elő, az európaiak közül például minden ötödik embernél.

A magas artériás vérnyomás olyan megbetegedés, amelynek kifejlődésében szerepet játszhat az öröklődés, számos környezeti hatás, többek között az ember életvitele is.

Magától értetődik, hogy az STK39 nem az egyetlen gén, amely befolyásolja a hipertónia kockázatát – hangsúlyozták a tudósok. Mégis azt feltételezik, hogy az új adatok igen hasznosnak bizonyulhatnak azoknak az embereknek a kiszűrésében, akik hajlamosak a hipertóniára, valamint felhasználhatók a betegség személyre szabott gyógyításában.

(Forrás: medportal.ru, Fordította: Bajkovné Erdész Mária)

Oroszból és oroszra műszaki fordítást, üzleti levelezést vállal profi fordító.
E-mail: erdesz.maria@t-online.hu
Telefon: 06 (20) 226-3771.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com