Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. máj. 5. (va) – Györgyi
Nagyvilág

Kié az idei Zöld Béka?

Díj a környezettudatosoknak

Az idén is átadták a Közép-Európai Környezeti Jelentés „Zöld Béka”-díját. A régió bármely országából pályázhattak vállalatok, amelyek az év legjobb környezeti vagy fenntarthatósági jelentését tették közzé. Közülük választotta ki a zsűri azokat, akik megkapták a „békát”.

2/1. oldal

A Deloitte környezetvédelmi munkacsoportja az idén is elkészítette a szén-dioxid-kibocsátás változásának összehasonlító, régiós értékelését. A felmérés alapjául az Európai Unió hivatalos honlapján tagállamonként, vállalatonként publikált, tényleges (hitelesített) kibocsátási adatok szolgáltak. A vizsgálatból kiderül, hogy a vállalatok néhány iparágban már megkezdték a megújuló energiaforrások alkalmazását, aminek révén csökkenthető a szén-dioxid kibocsátás.

Reiniger Róbert, a Deloitte környezetvédelmi tanácsadás üzletágának igazgatója elmondta: az unió a térségben több mint kétezer telephely szén-dioxid-kibocsátását regisztrálja – a számukra engedélyezett összes kibocsátás közel 440 millió tonna évente. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a vizsgálat az egyes kereskedési évek összehasonlíthatósága céljából Romániát és Bulgáriát nem veszi figyelembe, mivel ezek az országok később léptek be az EU-ba, illetve csatlakoztak az üvegházhatású gázok kereskedelmi rendszeréhez. A ténylegesen kibocsátott, hitelesített mennyiség 2005-ben 367 millió, 2006-ban 374 millió, 2007-ben pedig 382 millió tonna volt. Miközben tehát a régió összes kibocsátása évről évre mintegy 2%-kal növekszik, az adatok még mindig figyelemre méltóan magas, mintegy 15%-os tartalékot mutatnak.

A 2%-os éves régióbeli növekedés egy nagy magyar erőmű teljes évi kibocsátásának felel meg. Az EU tagállamait külön is megvizsgálva megállapítható, hogy a 2007-i kibocsátás négyötödét az EU 15-ök adják, az újonnan csatlakozott országok kibocsátása 21%-ra tehető.

Új energiaforrásokkal a tisztább környezetért

A Deloitte szakértője elmondta: a kibocsátás-változások belső szerkezete rendkívül színes képet mutat: 2005-ről 2006-ra a 2013 regisztrált telephely közel 40%-ánál (791) nőtt a kibocsátás, 60%-ánál (1215) ugyanakkor csökkent, és a 2006., 2007. évi változások is ugyanezt az arányt mutatják, azzal az eltéréssel, hogy a létesítmények mintegy 4%-a ebben az évben már nem üzemelt.

Magyarországon a 240 regisztrált telephely esetében 2006-ra 96-nál volt növekedés és 134-nál csökkenés, tavaly 74 telephely esetében növekedés, 155 telephely esetében csökkenés volt tapasztalható, a maradék üzemek pedig 2007-ben már nem működtek.

Az EU egyes ipari szektorainak kibocsátását vizsgálva megállapítható, hogy a kibocsátás legnagyobb része (1518 millió tonna) a 20 megawattot meghaladó bemenő névleges teljesítményű tüzelőberendezéstől származik, de nem elhanyagolható mértékű az ásványolaj-feldolgozásból, a cement alapanyagának forgókemencében történő gyártásából, illetve a fémek termeléséből és feldolgozásából eredő szén-dioxid-kibocsátás sem. A közép-európai országokat megvizsgálva hasonló következtetés vonható le. A kibocsátás legnagyobb részét, mintegy négyötödét itt is a 20 megawattot meghaladó bemenő teljesítményű tüzelőberendezések adják.

Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com